Godišnjica Nikole Čupića

36 ГОДИШЊИЦА лије сваки час сретамо. У том послу помогао ми је г. Др. Васа Руварац, на чему сам му особито захвалан.

На првом месту приопћујем Евлијин опис Баната. Када је Порта 1660 решила да уништи Ђорђа П Ракоција због његове акције у Пољској, упутивши Темишварског беглербега Али-пашу и Будимскога Ахмеда да провале у Ердељ, вратио се био Евлија са својих разних путовања у Једрене, те је одмах, и не одморивши се добро, кренуо с турском војском према Београду. На глас да су оба беглербега решили да, освоје важну позицију Велики Варад, кренуо је Евлија из Београда према Вараду. Путујући онамо, ударио је он на Гроцку, па на Панчево, а одатле на Темишвар, Фачет, Фенлак, Арад, Липову, Радну, Вилагош, Јенопољ и т.д. На сваком од тих места задржава се Евлија, описујући њихов изглед, становништво, начин живота и др. Како је тада Банат, нарочито Арадска и Зарандска жупанија, био доста густо насељен Србима, наравно да су за нас Евлијини описи ових крајева од великог интереса.

После заузећа Великога Варада упутио је у новембру 1660 босански паша Мелек Ахмед Евлију, свога, нећака, Николи Зрињском да откупи од њега по наредби султановој Бихаћскога заповедника, који је код Зрињскога чамио у тамници. Према наредби Мелека кренуо је Евлија из Бање Луке у Чакторњу (Чаковац) Николи Зрињском. Пут га је водио преко Пакраца, Церника, Велике и Пожеге. Поред описа једног дела Хрватске и Славоније слика нам овде Евлија веома занимљиво састанак с Николом дЗрињским.

Погибија Ђорђа П Ракоција на почетку 1660 није збунила његове присталице, који су пошто по то хтели извинути Ердељ испод турске превласти. Човек, који је прихватио идеје Ракоција и окупио његове присталице око себе, био је његов војсковођ Јован Кемењ. Када је Кемењ, да би се одржао против Турака, потражио и нашао наслона код цара Леополда 1, морала је Порта предувети нешто у интересу свога угледа у Ердељу. Тако је лети 1661 султан Мохамед ТУ упутио Темишварскога Али-пату да провали с војском у Ердељ, па да истисне оданде Ј. Кемења. Али-пашиној војсци придружио се Евлија, учествујући такође у пљачкама и рушењу, о чему прича