Ilustrovana ratna kronika

Стр. 208.

ИЛУСТРОВАНА РАТНА КРОНИКА

Св. 25.

, ш ШФ ■ М џ Л« ша^ * т

^ V:': ^ ^

Српски болничари и болничарке у паланачкој болници у Србији.

к

ва, помоћукојих су могли спречавати покушаје испада турске војске из тврђаве, али ни са овим није се могло ни помислити на какве операције против силних утврђења,наоружаних великим ЈКруповим топовима највећега калибра. На послетку је дошло и осам великих опсадних топова и тек онда отпочело се са бомбардовањем спољашњих утврђења. При овом бомбардовању, упереном сад против једног сад против другог њихова утврђења, Турци нису могли остати равнодушни, јер је пало много њихових тобџија, али утврђења и батерије све једнако су се држала. Али грчки топови нису могли надвладати тешке Крупове топове. Осим тога био је један део јанинских утврђења најновије конструкције и одговарала су свима захтевима модерне технике како за напад тако и за одбрану. Многи ровови били су направљени из армираног бетона и више батерија било је добро маскираних по најновијим системима. Не сме се сметнути с ума ни то, да су јанински Турци били одлични борци, као и они у Једренету и да су располагали одличним артиљеријским материјалом, тако, да је било мало њихових метака промашених. Добро су могли Турци већ због тога гађати, јер су могли још за време мира израчунати удаљеност између свакетачке утврђења и њихових положаја. Турци су бацали на грчку војску само гранате, јер је била врло мршава њихова залиха шрапнела, који су нарочито способни да косе пешадију, која из низине напада. Па ипак су и гранате учиниле своје, јер су падале у грчке ре-

дове као киша и носиле међу њих смрт. Због жестоке турске одбра н е и због тога, што није имала довољно јаке артиљерије, грчка војска све до последњих дана није успела да заузме и задржи друго, до неколико висова, до којих нису допирали Крупови топови Есад-пашини. Прва мета грчке војске био је вис Бизани али ниједан њихов напад на њ није успео, иако је стајао много тешких губитака. Свако брдашце морала је грчка пешадија заузимати јуришем и водити тако очајне борбе из дана у дан, примичући се све више и више главним турским утврђењима. Грци су Јанину заиста заслужили, јер су пролили читаве потоке своје крви око ње, [С р п с к о ј у н а ш т в о | Кад је „Хамидија" почела да бомбардује Медову, дошло је тамо и неколико Црногорки са својом децом, да обиђу своје мужеве. Како оне тамо, а гранате пошле да сипљу по луци и кућама. Два, десетогодишња дечака уплашише се тога — и узеше вриштећи да беже уз брдо. — Натраг, дјецо! — плануше мајке и потрчаше за њима да их вра.е. Не брукајте свијетлога црногорскога образа! И онда се уставише сви на отворену пољу, док се »Хамидија« и опет не удаљи! * Код једног нападаја на Тарабош Турци опасно ранеб5 годишњег старца. Старац клону нешто, а онда се подиже, прихвати једну ручну бомбу и цолети спрам жица и Турака. Не ће старац — завика — сам на она) свијет. И успе. Бомба разнесе део

жице и разбаца шанцем удове десетине Турака — али и старац паде, сав изрешетан турским танетима. * Чудо причају о једном тек осамнаестгодишњем детету. Један турски митраљез задавао је много јада Црногорцима на Великом Бардањолу и косио немилице њихове редове. А дете јунак, загна се сам на њ. Као чудом неким дотрча до њега — клонуо већ од рана ухвати га руком и сурва се њим заједно у провалију. Али сретан је умирао. Та знао је, да је читава војска гледала његово јунаштво. А што не би Црногорац учинио, да га само гледају и похвале. И занимљиво је, да се у дањим окршајима нерадо сакривају иза заклона, а поготово не ђе да гађају лежећи. Тако се — веле не види, ко је јунак. Тек у ноћи, када се не види јунаштво појединаца, хоће да легне и тако се очува. * Отац и три сина заједно наступа ЈУ У ЈУРРшу на једно тарабошких утврђења. Један од синова паде. Отац се саже над њим, љуби га у чело и довикује другој двојици: хајдемо даље! Неколико корачаја — други син паде тешко .>ањен до очевих ногу. Отац застаде, сагледа рану и завеза, даде му парче хлеба из торбе — па и опет даље. И опет неколико корака — паде и старац. Није му дато било, да види смртну рану и трећега сина, који је пао мало даље од њега. Ово јр један случај од стотине. А данас можда нема куће у Црној Гори, која нема бар по један гроб у овом светом рату.

Корпце Кад ее заврши издавање „Илуетроване Ратне Кронике" могу ее од издавача добити дивот-корице. Чувајте е в е доеадашње бројеве !

НОВ СРПСКИ - оришалаи родааи. КЊИЖАРА СВЕТ. Ф. ОГЊАКПВИЂА почела је већ издавати роман V ЛЕГИЈА СМРТИ. "V« — Изишла је прва свеска. Цена свесци 10 потура.

Употреба клишеја законом забрањена

Ш тампа д. д. Браника Н. Сад