Ilustrovana ratna kronika

Стр. 354. ИЛУСТРОВАНА РАТНА КРОНИКА Св. 44.

Живела српска војска! (Штип.)

Слава војводи Путн ку! (Кочани.)

Закликтао бели ор/о У бојвоме своме жару, Дична, храбра српска војска, Вратила нам славу стару . Благо вама сад и до вијека Ви имате сучим пред Милоша!

Исто такп иапис аподњим: Битољ.

Славље у Београду: Пролаз ерпеке јуначке коњице

двору до Славије с десна и с лева у размаку од 20 до 30 мет. на укопаним ступцима, украгаених заставама прибијена имена свих знаменитијих места и вароши у новим крајевима, као и места, на којима се крв пролевала. Тако читате: Кочане, Штип, Радовиште, Волес, Прилип, Витољ, Дојран, Ђевђелија, РеткеБукве, Брегалница, Охрид, Призрен, Плевље, Ђаковица, Пећ и т. д. а са сваким тим местом вевују те слатке или горке успомене и тако ти у души буде честу измену мисли овакових и онакових, те одржавају живце наше вазда у напетом стању, ми смо агилни, активни ва сваку народну ствар. Психологија масе овде је уједно огледало и појединачке душе, јер исти утисци рађају и исто душевно расположење. Није могло бити противштина ни код најразноличнијих темперамената, отуда онај одлични ред и склад, — који зачу^ава странца — да непрегледне масе крећу и доврше кретање без и најмањег инцидента. Тужне осећаје изазиваше у гледалаца пољска болница, која је уређена у излогу у „Москви". Болесници — рањеници од воска вешто израђени леже на слами, крај њих лекар забринут и сетан а хитра женска у белини — болничарка представљају доста наравно право стање у такој једној болници у логору.

Јунаци, вашим потомцима показали сте пјт.

Слава Престолопаследнику! (Окопл»е.)

Скопља, Прилипа, Битоља, Брегалнице и др. 0 тој прослави донећемо још у нашем листу неке појединости; мени •остаје да речем коју о утисцима, које је народ понео са те прославе и да изнесем написе и ваписе, који прослави даше обележје, и још неке друге ствари од вначаја Ево их. На славолуцима: На станици: „Бјежи црна клетво с рода Завјет Срби испунише, Од Једрена до Јадрана Ори с' слава напгих дана. Виле ће се грабит' у вјекове Да вам венце достојне оплету. Душаново Скопл.е сад је наше, Вама слава, то је дело ваше. На другим славолуцима оаи написи: За Косово — Куманово, За Сливницу — Брегалница. Нек се овај вијек горди Нада свијем вјековима.

КосовО је освећепо Сливница је покајана. Слава храброј српској војски! х 1аст родол.убиком српском народу! Натписи на славолуцима казују много. Онп у кратко тумаче давнашњу и скорчшњу прошлост српскога народа; навештавају зору лепших дана Србинових. Срце је заиграло у грудима и војника и свештеника, и мирна грађанинаи ратара, кад је видео срећан повратак војске, и осетио, да настају дани мирна живота и културнога рада у држави након срећно извршеног задатка на пољу бојном и крвавом. Осим записа на славолуцима има и дуж свих улица од железничке станице до Калемегдана и одавде Теразијама према

Славље у Београду: Преетолонаеледник Александар еа евојим штабом на челу победоноене ерпеке војеке