Istočnik

Стр. 286

источник

Бр. 18

Дана 11./22. јуна у присуству наставника и питомаца, уз асистенцију свештеника и професора, извршио је високопреосвештени АЕ. и Митрополит госиодин Николај Мандић благодарење, а за тим у цркви поучио питомце у краткој али дирљивој бесједи, како им се треба владати у тешком позиву, који их чека. Иза овога су у заједничкој соби учења прочитане оцјене ученицима, и раздане су им годишње и апсолуторне свједоџбе, као и по један примјерак јубиларне споменице „Франц Јосиф I. 1848.—1899.", које је висока земаљска влада на дар ученицима послала. За тим је држао опроштајни говор питомац четврте године Василије Кондић, и завршио га је са изразом најтоплије благодарности свима оним факторима, који одржају и помажу овај српско-правосл. духовни расадник, а нарочито ЕВег. Величанству, премилостивом цару и краљу Францу Јосифу I., на што су сви присутни у три иута ускликнули: Живило Нзегово Величанство цар и краљ Фраиц Јосиф Т. на многа и премнога љета! Овим говором закључена је ова школска година, и ђаци су отпуштени својим кућама, добивши сваки по 30 фор. путнога трошка. Крајем ове школске године добише ансолуторне свједоџбе пет питомаца, и то: Василије Кондић из Фоче са одличним успјехом ; Јован Кнежевић из Шолаја са врло добријем успјехом; Димитрије Димитријевић из Бос. Шамца, Михајило Недимовић пз Хасан-бег-јасенице и Милан Поповић из Бос. Град,ишке са похвалним успјехом. Имена ученика, класе из по}единих предмета, као и број по дијецезама и укупно истакнути су у прилозима под А., Б. и В. (Свршиће се.)

Црквене вијести. Уиошење антиминса у новосаграђену цркву. С благословом и дозволом ГБегова Високопреосвештенства АЕ и митрополита Дабро босанског господпна Николаја, нротопрезвитер приједорски ИлијаЗеленика униоје 12. септембра о. г. освећени антиминс у новосаграђену цркву у парохији Јеловачкој.

КњиЉевне вијести, Забавник. Изашао је из штампе и расгура се Забавник Орпске Књижевне Задруге свеска 10 с овом садржином: 1. „Давид Коперфилд" од Ч. Дикенса, у преводу Д. М. Јанковића (наставак); 2. „Рат и мир" од Л. Н. Толстога, у преволу 0. Глушћевића и М. Ђ. Глишића (наставак); 3. „Широка плећа" од Фридриха Шпилхагена, у преводу Оветолика М. Јакшића (свршетак); и 4. „На прелому" од 0. Н. Чјумине, у преводу Даринке II. Мпхаииовикевс. Иретнлата на „Забавник"