Istočnik

источник

Бр. 5. и 6.

краси дивно израђена отворена библија с урезаним ријечима: »Ријеч Госиодња остаДв довијека/« Ово друштво издаје библије но врло умјерену цијену. До данас преведена је читава библија на 67 различитих језика, нови завјет преведен је на 93 језика, а поједини дијелови библије на 186 језика. Шта више и за слијепце издата је библија у 13 разноврсних издања. Приликом ове прославе поднесен је и тачан извештај о стању и раду друштвеном, из кога се види, да је друштво ово од постанка свога до сада издало 185 милиона библија, а да дневно троши до 14.000 круна. Жеља нам је била читаоцима нашега листа обратити пажњу на ову прославу и постанак овога библијског друштва. које је доиста веома великих заслуга стекло око раширења библије у различитим преводима у све крајеве свијета. Што се тиче критике и пажње око тијех превода, не ће бити све у своме реду, јер поједини преводи тешко да су канонички уређени и канонизирани нпр. српски превод Вука и Даничића. Али шта ћемо?! Ми Срби морамо том друштву бити захвални и на том кад се до данас не нађе дјетић ни друштво, да се лати тог замашног посла, и превод канонички приреди.

Јавна захвалност. Висока земаљска влада за Босну и Херцеговину благоизвољела је пајмилостивије придарити св. цркви нашој храма Сошествија св. Духа у Клисини слнједеће црквено-богослужбене књиге: 1 евангелије, 1 апостол, 1 служебник, I. и П. дио Требника, 1 октоих, 1 празнична минеја, 1 минеја ошнта, 1 мали часлоаац, 12 комада пјенија, 1 благодарствије, а све то у красном повезу. На оваком дару изриче потписани црквени одбор најтоплију благодарност. У Клисини (котар Крупа) 26. јануара 1904. Парох: ^ЗГланови одбора : Прегједник: Василије МарјановиН. Јово Родиб, Мит^гр МандиЛ и Симо Јеж. Обрад БогдановиН.

Исправак. На страни 42 у бр. 3. примједби нод 2) стоји овако: »Ови се поклони за вријеме поста називају јотн и метанијама «, а треба да стоји: »Ови се поклони називају још и великим метанијама« ; јер у грчном [лет то'.а значи мали поклон, а велики поклон каже се [леуаХу; јлех хша. Према овоме треба исправити свуда, гдјегод стоји метаније, велико метаније или велики поклоп. »Источник« излази два нута и то половином и крајем мјесеца. Цијена је листу па цијелу годину 4 фор. или 8 круна, а на пола године 2 фор. или 4 круне ; за стране земље на цијелу годину 5 фор. или 10 круна, а на пола године 2.50 фор. или 5 круна. Учитељима основних школа и ђацима даваће се лист у пола цијене. Претплата се шаље администрацији листа у Сарајево, а рукописи уредништву у Рељево код Сарајева. Рукописи се не враћају.

Прва срдска штампарија Ристе Ј. Савића, Сарајево.