Istočnik

Бр. 17.

Стр. 271

да ће се' вјерно и тачно држати учења римокат. цркве а осуђивати главне заблуде модернизма. Осим професора богословских школа имаће исту такву заклетву нолагати: сви свештенички кандидати прије руконоложења, затим пароси и достојанственици црквени, прије него што наступе своју службу, проповједници и ноглавари и учитељи разних редова. Овај декрет је издат тим поводом, што се тзв. модернизам увукао у римокат. клир. те се дешавало, да су извјеени учитељи богословских наука на вишим заводима падали у погрјешке у свом предавању. Иојачање дисциплине у клиру. Римска курија ради појачања дисциплине у свештенству издала је скоро наредбу, по којој се супротно досадашњој пракси, и инсталирани жупници могу уклонити са свога службенога мјеста, и то без кан. парнице а у случају: ако су душевно болесни или ако су незналице, ако су тјелесно неспособни за службу, или су изгубили добро име, ако их народ макар и неоправдано — не трии, ако занемаре своје пастирске дужности и ако несавјесно рукују с иметком цркве. Ј.

Званични огласи. Епархијски црквени суд у Сарајеву.

Број 1020 из 1910. 1 — '2 С т ј е ч а ј. На упражњено стипендијско мјесто за једног ученика гимназије из закладе блаженепамети АЕ и Митрополита Ђорђа Николајевића расписује се овим стјечај. Стипендија износи 320 К годишње, а може ју добити у смислу закл. писма у првом реду: Србин прав. вјере, родом из Јаска (у Сријему), затим Босанац или Херцеговац, који полази коју јавну гимназију, ако је 1. сиромашног стања, што свједоџбом политичке власти, 2. ако је у наукама показао добар усојех а уз то се примјерно владао, што задњом школском свједоџбом, 3. ако је тјелесно и душевно здрав, што свједоџбом лијечничком и 4. ако је скупа с родитељима својим на добром гласу са свог религијозног и моралног владања, што свједоџбом надлежног му парохијског звања ваља да докаже. Стипендија ће се издавати изабраном питомцу од 1. окт. 1910. у мјесечним оброцима у напријед све дот^е, док не свргаи гимназију, односно док прописима закладног писма удовољава. Молбе и прилоге с поштанском марком од 45 х. ваља послати овом епарк. цркв. суду до 4./17. октобра 1910. Сарајево, 4. септ. 1910. АЕ и Митрополит: . Евгеније. Епархијски црквени суд у Сарајеву.

Број 926 ех 1910. 2—3 Е д и' к т. Вукола Митровић из Поблаћа, који је своју супругу Јању 1903. у Будимлијама напустио и од тога доба се незна гдје се налази,