Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

13

У изворе новчаних друштвених прихода спада и експлоатација Паланачког Кисељака. Главни Одбор уложио је сав свој труд у то, да се потпуно рационално, без губитка угљене киселине, врши пуњење. боца, и у томе је постигао потпун успех. Услед тога Главни Одбор је тврдо убеђен да ће потрошња Паланачког Кисељака, најефтиније минералне воде, нагло скочити и потпуно задовољити све оправдане захтеве потрошачке публике. Лепо име о одличним својствима Паланачког Кисељака биће само увеличано најновијим начином пуњења на самом и природном извору.

У току 1903. год. била су два свечана дана, · значајна за историју Орп. Друштва Црвеног Крста. Први дан био је дан повратка Његовог Величанства Краља Петра 1. у Отаџбину. Главни Одбор учествовао је корпоративно у свечаном дочеку Његовог Величанства.

Одбор за дочек Његовог Величанства умео је да цени високо-хуману установу Црвенога Крста, те је Главном Одбору доделио прво место по реду пред свима осталим корпорацијама.

Други свечани дан био је 8. Август. Тога дана, била је свечана седница Главнога Одбора на којој су се окупили сви чланови и са које су отишли у Двор Његовог Величанства Краља Петра Г.

Тачно у #'/, часа по подне, Његово Величанство Краљ Петар [. благоволео је најмилостивије примити цео Главни Одбор, саслушати поздравну реч председника друштвеног, и у њој изјављену понизну молбу Главног Одбора да се благоизволи примити високе заштите Српског Друшт. Црвеног Крста, као и да изволи примити друштвено одличје: „Црвени Крсте“, и све досадашње друштвене изве-