Jugoslovenski Rotar

ОПЕН И АЕ АЕ ee a ---7

Кк“ и остали клубови, тако је и Београдски ротари клуб имао задовољсетво да на својој првој седници прошот месеца поздрави новог свог претседника рот. Адолфа Мизха. У првој „својој речи нови претселник је апеловао на сарадњу све браће у клубу и „указао на апсолутну потребу, да сви чланови уредно похађају ротарске седнице. На петој седници је рот. Кујун"шић прочитао писмо европског секре_тађа, Потера, којим јавља, да је за претседника Р. И. изабран Џон Нелсон, и да је конвенција у Бостону потврди-ла ивбор рот. дра Мил. Стојадиновића, -за гувернера 77 југословенског дистрикта. Рот. Влада Петковић дао је извештај о новим открићима у Стобима а трот. Омришћевић о овоме присуству на "седници _ Ротари-клуба у Софији. Као гост одржао је врло лепо предавање г. Влад. Ивановић Лебедев: „О лондонском пакту. — Потпретседник por. Boja Џетковић на 233 седници спомиње се умрлог члана дра Чеде Михајловића и износи његов многоструки рад у нашем клубу. Скоро од свих клусбова у Југославији приспеле су изјаве -саучешћа поводом губитка члана Михаиловића. — Рот. Кујунџић на 234 седници износи кратак историјат развитка, чланства Београдскот клуба и последње бројно стање.

агребачки рошари клуб изабрао је за 3 идућу клупску годину за претседника рот. дра Радована Алауповића, који је био један од оснивача клуба и његов тајник од постанка клуба. Бр. Алауповића познаје цео ротарски свет у Југославији. Нема тога клуба кота он није обишао и ободрио на ротарски посао. На крају авога поздравног говора бр. Алауповић вели: „Искрена сарадња, поштен рад и љубав к нашим идејама, нека буде водиља за нас ротаре Загребачког клуба". — Загребачки клуб је увео да се на почетку клупске године одређују референти као извешта-

ЖИВОТ

РОТАРИ КЛУБОВА У ЈУГОСЛАВИЈИ |

чи шта се ради у клубовима појединих земаља. Тако је цео ротарски свет подељен на 14 референата.

Аустрија (др. Славиша Шеноа); Француска, Белгија, Луксенбург, Алжир и Мароко (др. Иво Белин); Чехословачка и Пољска (Ст). Мусулин); Е.1. В.1. и доминиони (др. Славко Машек); U.S. A., Јужна Америка, Шпанија и Португалија (др. јозо Подује); Јапан, Сирија и Палестина (1. Остшовић); Естонија, Финска и Латвија (инж. Александер); Грчка (др. Фране Ханаман); Мађарска (др. Јован Рајић); Италија (др. Иво Бачић); Швајцарска (Мавро Акселрод); Немачка (Ст. Ширца); Југославија (Драг. Томљеновић).

На 217 састанку, ротар, проф. Чалиговић реферисао је о италијанским клубовима, где је са оснутком у Барију, број клубова порастао на 28.

218-ом састанку присуствовао је гост из Будимпеште др. фон Ломбмајер а р. Стј. Мусулин поднео је извештај о раду братских клубова у Храдец-Кралове, Чешкој Требови и Сушици. Р. Едо Марковић реферисао је о феријалном логору у Вевеју и Монтреу, за синове ротара.

220-ом састанку присуствовао је гост р. Карел Бауер из Усти на Орлици и донео дар свога клуба.

сечкиротари клуб расправљао је о инO терклупском састанку са клубовима Вуковар п Суботица, који је утврђен за 19 август на јеверу Палићу крај Суботице. — Исказује своју радост, што је службени орган Р. И. The Rotarian донео слику трофеја, који је добио Осечки клуб за најбољу фреквенцију чланова.

omapu клубу Н. Саду добио је новог p претседника у брату рот. Живораду Бопдановићу. Р. Богдановић у својој

2 ieee 72 (|