Jugoslovenski Rotar

к мирни развитак, ослањајући се исжкрено на најближе суседе па даље и на све друге народе. Диви се напретку Београда, којег познаје израније и захваљује се на топлом поздраву бр. гувернера. Чланови Београдскот клуба су топло тпоздрављали сваког говорника.

Изгледало је, да је листа говорника -била исцрпљена. Али је на крају узео реч тост и колега букурешкот ротара, тосп. Константин Наумеску, претседник удружења румунских адвоката у Буку"решту и пријатељ Ротарства. (Оглашен је за најмлађег ротарског кандидата, Букурешког клуба). Овај наш гост, са „фрапантном сличношћу на покојног Бријана, одржао је одушевљен говор O заједничком раду Румуније и Југославије на одбрани постојећег стања, Његов је говор био више политичке природе, али му није ништа било примећено, јер није говорио као члан једног ротари клуба. Наравно, да је и он био топло поздрављен.

Брат гувернер је после овота закљусчио ову лепу и значајну седницу Београдског ротари клуба. Али су сви присутни још дуго у најбољем расположењу и пријатељском разговору провели још неко извесно време после 3aкључене седнице.

R. C. DUBROVNIK Sastanci (Meetings) : Cetyrtak (Thursday) 20.00 Hotel Excelsior

Наш најмлађи РОТАРИ КЛУБ У ДУБРОВНИКУ, који ве још налази у организацпионом стању, послао нам је извештаје од свога почетка састајања. Тако је први састанак био 11 Maja 0, T. где су били присутни само четири сенивача. Привремени претседник означен је Младипов а секретар Мило Ерцеговишћ. Изабран је четвртак за састанке а стан у хотелу Ексцелзиору. — На 2том састанку је било пријављено 7 ротара. Клерикални дубровачки лист „Народна свијест нашла је за потребно

ЕШ 25

да одмах нападне на ротарски покрет. — На + састанку било је пријављено већ девет чланова. Као гост био им је увек вредни и одушевљени ротар Фрањо Ханаман из Загреба, који им је одржао једно стручно ротарско предавање, чега ће се браћа Дубровчани дуго сећати. — На 5 састанку је прочитан поновни напад „Народ. Свијести“ на ротарство у Дубровнику. — На 8 састанку констатовано је већ 12 чланова. И овога пута је читана „Нар. Свијест“ па је одлучено, да. се више не обазиру на такво писање, јер је оно посве неозбиљно. — На том састанку узето је у оцену најновије #здање државних дописних карата са сликама појединих места и предела наше земље. Како је израда тих карала посве рђава, те како се њима постиже негативан резултаћ и у месо боље рекламе за наша приморска места Имамо одвраћање посета збот рђавих снимака и рђаво одабраних објеката, то је решено, да се на ово скрене пажња друштву „Путник“ и умоли, да ове рђаве дописне карте повуче из промета, и пусти боље и угледније дописнице. Ha 11 састанку су поздрављени гости из Скопља: ротари Таса Тасић и Јован Голочевац. — На 12 састанку је pot. капетан Милош реферисао о пропасти дубровачког брода „Трећи далматински“, те је с радошћу саслушана вест да је други дубровачки брод „Босанка“ успела да спасе сву посаду са оштећеног брода.

R. C. LJUBLJANA Sastanci (Meetings):

Sreda (Wednesday) 20,00 Grand Hotel Union

РОТАРИ КЛУБ У ЉУБЉАНИ на 121 састанку саслушао је предавање свога госта Инж. Томе Кнеза о Међународном општем језику. Истиче потребу једног споразумног општења међу народима, шло би ишло све ка јачем зближавању и пријатељству. Према тражењу бр. Гувернера одређен је да са-

Настађав на следећој страни