Jugoslovenski Rotar

POSILTANICA PAVLA HARRI S-A

„Pozdravljam sve moje prijafelje — pise stari Harris prisutne na ovoj Regionalnoj konterenciji Evrope, Afrike i Male Azije, upućujući im svoje najlepše želje.

Rotari treba da se oseéaju osobito sreéni, da su se роја“ vili baš u ovom, sadašnjem wvremenu. Pokret Rotary je jos mlad i pun odusevlenja u doba gde su takve osobine od osobite potrebe... U teskim periodima vremena mi računamo samo па mladost... Rotary sadrže u sebi fu mladost, tako potrebnu u casu u kome se nalazimo... Nesumnjivo, da je jedna od najvecih slava po Rotary fa, uživanje potpune slobode, Која ти daje mogucnost za prilagodjavanje prilika i, na taj način, da moše uvek Koracati napred...

Mi živimo u vrlo uzburkanom dobu, i vrlo je mnogo ozbilinih ljudi Koji svoje poglede obraćaju ka Rotary u nadi, da će on moci pruziti pomoci u resavanju medjunatodnih pitanja. U stvati, Rotary je jedna vrlorazgranata svetskKa organizacija boreci se za Sto bolje pojimanje 1 sto vecu uzajammnost i dobru polju medju ljudima. I prema tome je sasvim pojmljivo i prirodno sto se na njega upućuju pozivi radi iznalazenja sredstava ža poboljšavanje medjunarodne situacije.

Mi, medjutim, nesmemo zaboraviti, da, sve do sada nije postojala nikakva slicna organizacija gde bi njeni Clanovi bilt јако raznovrsni po svojim pogledima na razna politička, rasna i religiozna gledixta, Kao Sto je Kod Rotary. Ta karakteristika je njegova snaga, ali i njegova slaba strana. Njegova je snaga u tome, sto daje mogućnost ифта гагпф rasa i religija da nadju dodirnih tacaka, Koje su im zajednicke... Rotary zauzima natocito, zasebno, mesto u pokusaju sa ихајатпо гаgumevanje medju natodima. Ako je i imao Kkakve wuspehe, ipak njemu preostaje Još mnogo da radi na tom putu... Rešenje vrlo teskih sadanjih, теајипагоатр pitanja je vrlo privlacno, te, s toga, ne treba se Cuditi, Sto su ona privukla, u borbu, velo iskusne politicare sviju nacija.

Ali Ratar elemenat Rotary moze da prinese u toj borbi? — Elemenat od najvece vaznosti: dobru volju! Pogledajmo јеапи skupstinu, na Kojojf su skupljene uticajne licnostt tz raznovesnih trgovackih i profesionalnih Krugova mnogobrojnih zemalja, Čiji je cilj pre svega da doprinesu opstoj volji. Pru&iti njihovu pomoé rađi rešavanja medjunarođnib problema u fom smislu, &ar fo nije jedno od najsinijib sredstava slušifi syome idealu? — Ogromna vaénost jedne, slicne, akcije je, van svake sumnje... a г ја verujem u mudrost prisutnih, na Il-oj regionalnoj konferenciji.

= ee —- —. —_--- A