Jugoslovenski Rotar

NOO O O ar SF mem

one — vlade — njima razdaju: raznovrsne ankete, raporte, preporuke, rešenja kao i obećanja u vidu nekih čuda. Medjutim, iako sam ja čovek dosta verujući, ja sam daJeko od toga da verujem u ma kakva bilo čuda na — zemlji . . . Sad, dakle, vi razu-

mete moje uzbudjenje kada me je Vlada Federalnog Saveta odredila, da je ja prestavljam u vašoj sredini. Zatim sam ja počeo malo da razmišljam. To je, istina, za naše doba, kroz koje mi prolazimo, jedna prežvela пау“ Ка, zac ne? Ja rekoh u doba kroz koje sada prolazimo sa nadom, naravno, da ćemo uskoro iz njega moći i izaći. Da, ja sam razmišljao. Ja sam mislio o cljev.ima i programu Rotary, i nepotrebno je da vas uverim, da sam se umirio. Zar njegova lozinka nije ,sluziti’ ? Sluziti, to je go-

Nelsonov | сзтећ па Lozanskoj I £onferenciji | o John Nelson, preisednik R. I. izmedu gospode Duperrey i gospode Gerbel; do nje nas guverner Stojadinovié 1 gospodja Skola. Iza gdje Gerbel vidi se g. dr. Milovan Zoričić l__________________ tovo becmislica u vremenu, kada svako misli na uživanje. Služiti drugome, kakav program, ovde dole, gde se misli samo o sebi samom! Sluziti plemenito u vremenu interesa i egoizma! Odjednom, ja sam se sa iskrenim srcem osećao u zajednici sa vama. Oh! koliko vi imate prava i sa koliko oštroumnosti ste tačno procenili! Nasa cvilizacija, koja još nosi i ime hrišćanske, pregiba se pod teretom apetita za novcem, za materijalizmom. Ako ona ne bude našla snage, da taj teret zbaci sa sebe, ona će podleći, propasti. I ja se ne ustežem da to unapred tvrdim. Ali još pre mene i bolje od mene, osnivalac vašeg rotarskog pokreta, kao i svi koji ga sledite, vi ste to uočili i javno izjavili, te je u tome vaša velika zasluga, kojoj ja ovde odajem osobito priznanje.”

Роле пјера ихео је več g. Bujard, Savetnik (Ministar) Kantonalne Vlade, Loji je u ime njeno, pozdravio goste sa ovo nekoliko vrlo probranih misli:

„U ime Vlade Kantona Vaud ja upućujem dobrodošlicu našim gostima — članovima Rotary-International, čiji je pokret osnovan od pre četvrt veka sa one strane Atlantika; napredovao tako, da je prelazeći okean, taj pokret vrlo brzo osvojio Evropu i ostale kontinente... I u vremenu gde se profesionalne organizacije šire u nedogled i, na taj način, stvaraju teškoće u radu drugim ekonomskim organizacijama, vi ste u ime solidarnosti, uneli jedan novi ideal: „treba pre svega biti gotov i činiti usluge drugima pa tek, onda, misliti na sebe sama.”

Posle ovifh pozdraynif govora, pod jednodusnim одобгатапјет, ргоčitana je poslanica osnivaéa Rotary International Pavla Hattis~a.

(mm 5

Nastavak na sledeéoj strani