Jugoslovenski Rotar

М А J] A A H il} A H il} A

Rot. St. Delivanovié, Section Chief in ihe Ministry of Foreign Affairs, has given in the Beograd Rotary Club a very interesting address on Little Entente political and economical. He stated that the Little Entente is an important factor for the maintenance of peace in Central Europe. His address has aftracted a ntimber of distinguished guests: H. E. Mr. Jevtié, Yugoslav Minister oi Foreign Affairs, H. E. Mr. Schwarzburg-Gunther, Polish Minister in Becgrad, H.E. Mr. Dr. Velner, Czechoslovak Minister in Beograd, H. E. Mr. Guranesco, Rumanian

Minister in Beograd. | We reproduce here that part of his address, which relates the history of the creation of Little Entente,

акт Мале Антанте, потписан у Женеви фебруара месеца текуће године, дога-

ђај је од првостепеног значаја и у политичком и у привредном погледу, како у међусобном односу три државе Мале Антанте, тако и Мале Антанте као целине, према трећим. И ако регионалан споразум, Пакт је неоспорно и регионалан напор за консолидацију организације Европе и послератног поретка.

РЊегоБ је значај у толико већи, јер се манифестује у тренутку најјаче депресије, у једној Европи ослабљеној, деморализираној привредним и социјалним кризама, у тренутку, када су у порасту и када се организују разни економски и социјални егоизми, разни активизми, у разним правцима, са супротним тенденцијама и шиљевима — то јест све слепе, деструктивне и противдруштвене силе.

(Осећање блиске опасности, или у најмању руку осећање озбиљне зебње у данашњим приликама, утицало је на политику три земље, које су то најреалније осетиле, и определило их да и у међународном погледу узму активнији став.

Овај, да га назовемо формално нов, статут Мале Антанте, значи и нов момент, развој, савршенији облик досадашње сарадње три државе чланице, сарадње којој је постављена основа још у 1919 години. Он је појачао иначе солидне везе између три државе у односу према трећим, поставио једну линију интереса у спољашње-политичком погледу. У економском погледу Пакт је поставио основицу за изградњу једне солидне привредне целине у односу према трећим, и широку базу за одговарајућу привредну изградњу у границама Мале Антанте, то јест у односу између три државе. Пакт Мале Антанте ствара једну међународну заједницу новог типа, једну средину између некадашњих савеза и некадашњих федерација.

Он је савремен јер је пошао правилним путем, формирао се према данашњим приликама, и с обзиром на данашње услове.

Јединство у политичком погледу које до тада одржавано периодичним састанцима Министара иностраних послова Мале Антанте, на којима су израђивани заједнички програми акције, у заједничком интересу, појачано је установљењем сталног секретаријата.

Пакт изрично подвлачи да ће Стални Савет делати руководећи се „општим принципима који су основа свих великих међународних аката после рата" то јест, Пакт Друштва Народа, Локарнски Споразум — као и поштовати све конвенције и одлуке Савета и Скупштине Друштва Народа.

Мала Антанта је дакле и овом приликом, постављајући свој унутрашњи однос на ширу базу, учинила још једну изјаву вере у Друштво Народа, изјаву одакости женевској институцији као носиоцу мира и поретка. | Il.) До првог контакта у заједничком иступању држава Мале Антанте дошло је још на Конференцији Мира у Паризу. Делегације на Конференцији Мира, наша, Краљевине Румуније и Републике Чехословачке узеле су у заједничко расматрање

_] 3 Qe 1 правни вани рењ/ а;

НастабаВ на следећој страни