Jugoslovenski Rotar

!00°/o, Jer samo u tome slučaju, kada se biljci daje optimum vlage, kraj dovoljne obrade i djubrenja maksimum priroda. Svakako su tu koji kod nas nisu na Žalost vršeni, da bi

može se zahtevati potrebni i ogledi, se sa njihovim iskustvom mogli poslužiti, Upotreba veštačke kiše vrSena je ove godine samo na šećernoj repi | crvenom patlidžanu. Na ostalim kulturnim biljkama veštačka kiša nije upotrebljena iz razloga Što su šećerna repa i crveni patlidžan biljke kod kejih se to uslijed njihove kulture пај_ jakše moglo sprovesti. Do godine uzeée se u obzir i druge biljke. Rezultat naročito. Tia šećernoj repi videćemo prilikom predaje šećerne Tepe tvornici. Pitanje ove veštačRe kiše, koju sam demonstrirao nije tako mlado u poljoprivredi u opšte i ako je io u našoj poljoprivredi sasvim novo pilanje. Po našim. stručnim i političkim časopisima retko se kada našla zabeleška o OVOJ vrsti veštačke kiše. I ako je kogod o tome pisao, nije to bilo steéeno iskustvo u inostranstvu pri radu oko toga, već je to bilo u glavlom опо 50 5и pojedini „teorijski interesenti” čitali po raznim reklamama i novinama, koje takodjer imaju u mnogome po ovom pitanju samo karakter reklame.

Ovu prvu fazu informisanja prošao sam | Ja još za vreme dok sam bio student, te sam se za tu stvar, pun mladiéskog oduševljenja, založio. Brzo je došlo posle prvih maštanja razočarenje, — za vreme mojih studija. Prilikom Jedne ekskurzije djaka u Nemačkoj imao sam prilike, da vidim na jednoj Velikoj ekonomiji tadanju veštačicu kišu, kako ona izgleda u praksi. I mada sam onda bio neiskusan mladić (bilo je to 1910 godine) uvideo sam, da je pitanje veštačke kiše i njeno. izvadjanje u praksi u početnom stadijumu, te da će trebati još mnogo vremena i novaca, dek ona bude prislupačna za manje ekonomije i skromnije finansije. Kraj sVeg tog razočarenja stvar mi nije dala mira, te sam i dalje pratio stručnu literaturu po toma pitanju. Te literature i članaka o veštačkoj kiši bilo je medjutim jao malo. Došao ja rat, a posle loga sve se moralo iznova početi. Posleratni polet u industriji, zatim nesretna inflacija, kojoj se toliko predbacuje, našli su sredstva i za veštačku kišu.

1931 godine imao sam prilike da sudelujem na medjunarodnom poljoprivrednom kongresu u Pragu, te nisam propustio priliku, da se upoznam u praksi sa noviin, maymodernijim stanjem veštačke kiše u bratskoj nam Ceheslovatkoj, Ukratko da зроmenem samo najmarkantnije. Imao sam tu sreću, da kraj Melnika vidim jedno češko selo, u kojem je svaka njiva ı svaki seljak imao svoju veštačku kišu. Uveric зат 58 da je baratanje sa time tako Jednostavno, da tu ne treba specijalnog znanja, niti radnika specialiste, u kojima mi ovde i onako oskudevamo.

Olučio sam se da nabavim uredjaj za veštačku kišu iz Čehoslovačke, pa da poтоси tog поубе росопзког sredstva Osposobim moju eknomiju za daljni napredak i da nadoknadim ono što smo u ceni pšenice i kukuruza izgubili. Hoće li mi te uspeti, to će se tek videti posle izvesnog: vremena. Ova prva radna godina (uredjaj je stigao 105 1982 godine, te je trebao usled raznih deviznih i diugih teSkoéa skoro 11 meseci da stigne iz Čehoslovačke u Jugoslaviju — Dunavom) nije mogla da iskoristi potpuno sav uredjaj, kako će to biti moguće u sledećim godinama. Pri uvadjanju ovakovih novina mora se postupati oprezno da se ne bi pravile greške, te па taj natin mutiopogled o vrednosti tog pogonskog sredstva. Svestan sam tega —i ako ću računski reZultat da saznam prilikom zakljuénog godišnjeg računa, dosadanji vidljivi rezultati potpuno me zadovoljavaju — da je ova godina bila za mene samo škola u baratanju sa tim novim pogonskim sredstvom, a da će se videti pravo stanje tek sledećih godina, kada će nov plodorod i nova gospodarska osnova da stupi na snagu i da pokaže svojedelovanje. O tome jednom drugom prilikom.

pretsednik R. C. Vukovar Ing. Jovan Rogulié

На 16 a arr ea ee ae

Vukovar