Jugoslovenski Rotar

ЖИВОТ РОТАРИ КЛУБОВАУ ЈУГОСЛАВИЈИ

RP. C. BEOGRAD

_ Sastanci (Meetings): Ponedeljak (Monday): 20.90 Hotel Srpski Kralj

На 253 састанку (4 децембра) претседник Минх топло је поздравио госте ротаре Антуна Крејчи (Марибор), Милана Чемеркића (Скопље), Фрању Ханамана (Загреб), Мартина Розенфилца (Суботица), Виктора Ружића (Сушак), Раш Foss-a (Leipzig), Artur Fiihr (Berlin), H. A. J. de Bull Nachenius (Haarlem), ocoOuTo ucTakaBlH Ha немачком добродошлицу гостима из иностранства. После прочитане поште, велику је пажњу привукло предавање ротара Душана Летице „Најновији законски пројект о порезама". Реферат је био израђен врло стручно и интересантно, тако да је претседник најтоплије захвалио предавачу у име свеукупне браће, на ванредном предавању. У дискусији која се развила учествовали су браћа: Стојановић, Минх и Станаревић.

На следећој седници, 254-ој, претседавајући брат Срета Обрадовић, потпретседник, поздравио је најпре првог претставника најмлађег ротари-клуба, дубровачког, брата Андрију Ћурлина, који је дошао да посети београдски клуб. У приказу приспеле поште, брат Коен је истакао особито писмо Ротари- клуба of West Bromnieh, England, koja je Ha својој седници од 5 децембра наздравио београдском клубу, јер тога дана, они су имали као свога госта г. Спасића, студента универзе у Бирмингхам-у, који је одржао лепо предавање о југославији и лепо описао Београд. Потом је ротар Раш Еоз5 из Лајпцига, београдски претставник Сегрисег Мезsamt одржао своје предавање: , Die deutsche Wirtschaft im Leichte der Mesзеп Чез Јаћгех 1938". Своје врло интересантно предавање закључио је са жељом „да његово настојање за што

___ Љу,

тешње привредне везе између Jyroславије и Немачке уроди плодом, пошто ће се немачка индустрија труди– ти да и у будуће, као и до сада, осва– ја пијаце својим квалитетом". Претсе– давајући брат Обрадовић захвалио се ротару Фосу на његовом инте– ресантном. предавању.

У дискусији иза предавања, узео је реч ротар Харазим, који се потпуно слаже са предавачем, да би немачка индустрија у Југославији имала. добро тржиште, свуда где би била добро уведена. Нажалост „аутаркија" коју Немачка сада спроводи, неће допринети да се горње жеље остваре. Југославија као 80% земљорадничка земља мора извозити своје цереалије и стоку да би могла увести индустријске производе. Ако Немачка затвара врата нашем житу и нашим свињама она ради на осиромашењу нашег земљорадника, који неће моћи купити индустријске производе 3a своју потребу. Државе које спроводе „аутаркију", не могу рачунати да им друге државе отворе своја врата. „Купите ви наше цереалије и нашу стоку, па ћемо ми купити ваше индустријске производе", завршио је предавач. У истом смислу говорили су ротар Ћирић из Новог Сада и ротар Аврамовић. Ротар Стева Павловић истакао је значај дана: посету бугарских суверена београдском Двору, предлажући да се претседништво упише у дворску књигу а да се Софијски Ротари клуб поздрави телеграмом.

Предлог је био примљен и наложено је претседнику Минху и секретару Коену да се упишу за београдски клуб. Ротар Панић реферисао је o састанку у 'Гополи са бугарским новинарима. Састанак од 18 децембра (255) отпочео је честитањем брату Пеливановићу на високом одликовању Св,

Hacrabak на следећој страни