Jugoslovenski Rotar

——— EAE

ца, отворен 1. децембра „Дом Госпе од Здравља", тј. склоништа за болесну децу у Супетру, на Брачу.

136 седница протекла је у претресању интерних недостатака клуба и настојањем брата претседника Дона Матошића тражило се побољшање рада. Брат инж. Мардешић одржао је реферат „О бродоградњи и поморству у Јапану“.

На наредној седници сва браћа су са очигледном симпатијом поздравила брата Тартаљу, који је тих дана био изложен нападима једног локалног листа. Очигледно побуђен свеопштом манифестацијом симпатија брат Тартаља је изложио у клубу ситне и рачунске побуде да човек кога је он подигао и помогао, отвори кампању против њега. Иза тих разјашњења, прешло се на проучавање актуелног проблема за Сплит: градње модерног хотела на обали. Говорили су особито браћа Абрамић и Штангер.

Последња седница у години (138), била је испуњена читањем поште и празничних честитања, Брат Боначи извештавао је о ротарском животу иностраних клубова и о предавању „Да ли је машина крива за незапосленост“". Са узајамним честитањем на уснама, браћа су се разишли те вечери.

R C. ŠIBE NIK Sastanci (Mcelinss): Celvrtah (Thursday) 90.50 Hotel Krka

34 састанак (7 децембра) био је још под утиском инаугурагије дубрровачког ротари клуба. Браћа Комеса-

ровић и Матавуљ шибенички делегати, поднели су ванредни извештај са свима поздравима. Инж. Љ убичић одржао је потом садржајно предавање „о систему класификације" обрађено врло лепо, да се није ни осетила сувопарност теме, Брат Берош је протумачио своје дужности у одбору за служење и прочитао правил-

ник за примање, с програмом за:нову ротарску годину. Тајник Вичић потсетио је на братски Вуковарски клуб, : те је закључено да му се пошаље на дар ротарски точак.

36 састанак протекао је у дискусији око чланка „Сплит и Дубровник Сплит и Шибеник", који је изашао у месној „Народној трибуни", противан ротарским закључцима. Предузете су мере да се такви чланци осујете, што је препуштено брату Шупуку. Тајник Вичић поднео је на овом састанку свој реферат „о последњим. уредбама и законским предлозима, ради олакшања економских прилика у земљи". Особито је приказао стање пре доношења Закона о заштити земљорадника, затим продужење поменутог закона, као и последње уредбе.

Pp. C. VARAŽDIN im

Sastanci (Meetings): Њ Detak (Friday) 20.00 са] ша

Grand Hotel Novak

Kad bismo rad našega kluba prosudjivali po običncj šabloni, možda bi ga i osudili kao preneznatan. Ali ako se uzme u obzir, da je to decembar, mjesec zaključka i bilansa ne samo strogo poslovnih, mjesec Bcžića, mjesec, kad še svatko povuče malo u se ı pravi za svoj „Ja” takodjer godišnju bilansu, onda će sud ispasti drukčiji. 1. XII. bijaše državni praznik i zato je predsjednik i odredio, da se iznimno na prvi petak drži redovni sastanak posvećen ozbiljnom radu. I zato taj sastanak nije mogao biti svrSen ljzpSe negoli prikazivanjem filma ,,Velebit”. Gledajući slike narodnom pjesmom opjevanog gorja, tog simbola narcdae snage i gordosti, braća su mislila i na dan 1. XII. 1918. kad se

ostvariše čežnje i sanje najvrednijih sinova naseg naroda, Zato је 8. XII. sastanak bio namijenjen samo zabavi i druStvenosti i potpuno udovoljio svcjoj zadaći. 15. NXIL. bio je sastanak namijenjen poglavito rješavanju klubskih problema

226 ЕН