Jugoslovenski Rotar

ВЕНЕРЕ ЕУР РВИ инервише ===

niku Rotary kluba Ljubljana, bratu dru Ivanu Slokaru iskrenu zahvalu za ovaj lijepi dar. Kaže zatim da je rotary klub Ljubljana za njegova guvern-rskog roka po svojim Куа ен та u svakom pcgledu pretstavljao jedan od najboljih klubova u našoj zemlji, pa da mu je toliko više drago što mu je baš on tako vidnim načinom izrazio SVOJU ljubav. Ljubljanski je klub uvijek bio primjer mirnog i radinog kluba pravi „Service Club” s jasnim ciljevima i djelokrugom i za to taj klub za cijelo očekuju ne samo veliki zadaci na njegovom radnom području, nego i u јиgoslavenskom rotarstvu uopée. I ako se već ovdje najljepše, pred čitavim svojim klubom, zahvaljuje koliko bratu rotaru Božidaru Jakšu, toliko i svim ostalim ljubljanskim rotarima na velikoj pažnji koju smatra i pažnjom zagrebačkom kumovskom klubu, pridržaje sebi pravo da i izravnim putem izrazi svoju blagodarnost ljubljanskom klubu koji je vazda iskreno volio i DpOštivao. Gost dr. Tonko Soljan isporucuje pozdrave svoga kluba, a zatim zahvaljuje na pažnji koja mu se po. klanja, dopuštajući mu da održi kratki refefat o privrednom · značenju biološko-oceanografskog instituta u Splitu, u kojem on službuje. Referat je izazvao veliki interes kod braće i predavač je nagradjen burnim aplausom. U diskusiji učestvuju nekoja braća. Pretsjednik ž»li svoj braći sretne božićne praznike i Novu Godinu te zaključuje sjednicu.

Novi članovi:

NIKO GAMULIN, rodio se 9 novembra 1881 u Jelsi na otoku Hvaru od stare porodice pomoraca. Nižu gimnaziju svršio je u Splitu, Trgovacku akademiju u Zagrebu. a maturirao je 1901 god. Stupio je odmah u službu Assicurazioni Generali u Trstu. Poslije šestmjesečnog službovanja u Zagrebu, premješlen je u Trst. Od 1906 god. vodio je podružnicu istoga društva u Sofiji, a godine 1921 preuzeo ie upravu osiguravajuceg druStva ,Sava“ u Zagrebu.

PREGLED ROTARSKE STAMPE

Rotary bulletin za Egipt, Siriju i PaJestinu, koji izlazi u Kairu na engleskom jeziku, donosi u svom decembarskom broju zajedničku sliku učesnika lozanskog sastanka Evropskog savetodavnog komiteta. Na slici je izmedju generalгог sekretara Perry-a i evropskog sekretara Pott-ra pretstavnik Jugoslavije guverner 77 distrikta brat Dr. Milan Stojacinovi¢é. — U istom broju naglašen je referat našeg guvernera po „Pitanju ne7aposlenosti u odnosu prema kapitalizmu i Komunizmu”. — Isti broj u pregledu štampe donosi ovu noticu: „„Jugoslovenski Rotar” je cbjavio u jednom od prošlih brojeva izveštaj g. Arnon Rožanskog, jugoslovenskog generalnog konzula u Palestini dat u R. C. Beograd e ekonomskom razvitku Palestine.

The Rotarian, sluzb2ni organ R. I. koji izlazi u Čikagu donosi u decembarskoj svesci a u rubrici „Rotarstvo širom sveta” jednu belešku iz Jugoslavije, koja glasi: Otvaranje škole: Zagreb — kad su prostorije jedne škole bile zatvorene, a 600 učenika bili preseljeni u jednu pretrpanu školsku zgradu, odmah su se za ovo jako zainteresovali zagrebački rotari, na čiju je intervenciju kao neposredan rezultat došlo ponovno otvaranje zatvorenih školskih prostorija.

Der Rotarier ftir Deutschland und Oestereich, koji izlazi u Minhenu kao službeni organ 73 distrikta R. 1., donosi u decembraskoj svesci izveStaj o Rotarstvu u Jugoslaviji a iz pera W. HR. člana R. C. Graz. Izveštaj glasi:

Jugoslavija. Kao što je svima rotarima poznato, pre kratkog vremena Osnovan je prvi bugarski Rotary klub u Sofiji. Ovaj dogadjaj izazvao je dubok utisak kao što se pri tesnoj bliskosti bugarskog i jugoslovenskog naroda nije ni moglo drukče ni očekivati. 34 jugoslovensku rotara sa guverneromi Stojadinovićem 1

FEE a a Mer) 3 --