Jugoslovenski Rotar

Па ВН ДЕН ЛЕШ ВЕРЕ ДАР ит ние.

према прописима посебнога закона, а после исцрпнога проучавања поднетих правила, извесно не без обзира на личност њихових подносилаца. Сем тога нема никаквих основа који би били у стању да утврде несагласност рада у таквим удружењима са положајем коректног држављанина. Чланство у једној међународној организа-= цији не може доводити у сумњу ничију националну исправност, као што ни припадништво једној националистичкој организацији није никакав доказ о искреноме патриотизму једне личности. Рачун није последњи међу људским мотивима, који једнога чове-= ка опредељују за или против једне ствари и професионални патриотизам није у наше време ни мало ретка ствар. Идеја међународнога зближења само је сублимована форма национализма, као што је и овај само један нарочити узвишенији облик осећања сродности које људска створења повезују у заједницу. Здраво схваћен Haционализам не исцрпљује се у неоснованоме прецењивању својих врлина и безразложној мржњи на припаднике других напшионалних заједница. Велико дело организације светскога мира, путем поступног спријатељавања, које је узето за циљ, било непосредни било посредни, свих међународних организација најбоље им је оправдање и довољна одбрана у очима широких народних маса које у последње време све живље изражавају жеље за мирним решењем свих спорова између појединих земаља. Човечанство је већ ушло у једну фазу у којој се стварање неке међународне организације намеће као неминовна потреба, јер би без ње многа питања не само политичка већ и привредна, социјална и културна, а која подједнако занимају све државе и народе морала и даље остати нерешена ко зна још колико дуго. Дискусија о овоме питању трајала је врло дуго и испунила цело вече.

ша 23

На 143 састанку били су присутни као гости, сада већ брат-ротар Др. Ладислав Грабер и Ото Хасе, технички саветник града Аце, у Немачкој. Брат Ринг, који је довео госта г. Хасе моли га да нам одржи једно предавање о теми: „Тражење подземних водених струја помоћу вилиних рашала (Wiinschelrute)”. Гост г. Хасе врло приправно излази у сусрет овој молби и износи све што се зна о способности извесних људи да помоћу рашаља, дрвених или металних на терену осете подземне воде. Официјелна наука игнорише појаве са вилиним рашљама ма да постоје многобројни случајеви успешне употребе тих инструмената и од озбиљних људи потврђени, приликом тражења воде и разних руда.

Вилине рашље употребљавале су се више од 3500 година. У библији се спомиње како је Мојсије ударом палице о стену прибавио Израиљћанима воде у пустињи. Вилине рашље већином правиле се и праве се од обичне гране, а у новије време има и других облика, а праве се и од метала. У крајевима који оскудевају водом, има и данас људи који се професионално баве тражењем воде помоћу вилиних рашаља. Познати су случајеви успешне употребе вилиних рашаља и у криминалне сврхе.

Своје предавање пропратио је предавач са безброј фотографских снимака, врло интересантних по ово питање. Сам процес деловања вилиних рашаља објашњава се на ове начине: 1, Да човек несвесно примети неке симптоме зрачења извесног предмета или особе и да сам несвесним кретњама покреће рашље; 2, Помоћу видовитости; 3, Чисто физикално, то јест да сам предмет има своју еманацију, која делује на те инструменте. Према свему спада проблем вилиних рашаља у психологију и физику.

На 144 састанку решавано је о при-