Jugoslovenski Rotar

мена и новаца, које ви и ја чинимо за овај пскрет — биће само звоно које одјекује и цимбала, која звучи, ако нас не води у нашим општинама и у нашим занимањима и у нашим личним односима и у нашим међународним односима — у једно шире, лепше и здравије схватање живота и у једно више човечанство џи боље тумачење његсвог смисла. И, како он Тече у правилном и хармсничном сбиму, крсз генерације, које следују једна другој, то ми верујемо, да ће људи и жене тих будућих поколења имати Тачнију оцену снога, што је Ротарство урадило у почетку овога столећа. Напредак се не врши по једној равној и правилној узбрдици, већ у скоксвима и падањима. Зато ми мсрамо бити не само методични и логични, већ и упсрни и стрпљиви. По речима једног мог земљака, ми треба да научимо сво:

„Не будимо побеђени, ових лудих дана, тежином бремена,

„Већ стојмо слободни; размишљајмо

»О дубском значењу живота,

„О лепоти природе џи о тајанственим путевима времена".

(Превод с енглеског) ЏоннНелссон

КРАТКО ЖИТИЈЕ ЏОНА НЕЛСОНА.

Џон Нелсон је рођен у Канадској покрајини Онтарио, где је и добио своје врво школовање. Доцније је отишао у Британску Колумбију, канадску покрајину на Тихом Океану. У Британској Колумбији почео је да се бави новинарством и успео да постане уредник или издавач многобројних истакнутих. новина. Сада је он шеф оделења канадског осигуравајућег Друштва „Зип Lire”. Исто тако био је уредник McLean-oBor часописа, а такође је и писао sa ,,Blackwoods’, ,,World’s work” и читав број других часописа. Он је писац књиге „Канадске покрајине: њихова политика и њихови проблеми", која је изашла 1922 године. Два пута је именован за делегата на Конференцији Штампе Британске Империје, у Лондону и у Канади. Две године био је члан одбора Института за Тихоокеанске односе у Хонолулу. Он је почасни секретар Канадског Института за Међународне Послове и активни директор Хришћанске Заједнице Младих Људи.

Претседник Нелсон постао је члан Ротари Клуба Ванкувер (Британска Колумбија, Канада) године 1917, а године 1923 изабран је за претседника овог клуба. Доцније постао је члан Ротари Клуба Монтреал (Покрајина Квебек, Канада). Две roдине је био члан Канадског Саветодавног Одбора. Године 1929—30 био је Гувернер 28. Дистрикта и претседник одбора Р. И. за Међународно служење, а 1930—31 члан одбора Р. И. за циљеве и задатке. Као претседник Одбора Р. И. за Међународно служење, он је претседавао на састанку тог одбора одржаном јесени 1930 године у Франкфурту на Мајни. Ово је био први случај, да је састанак једног главног Одбора Р. И. одржан на Европском континенту.

На конгресу у Бечу био је изабран за Директора и 11 потпретседника Р. И. за годину 1931—32. Исте године био је члан Извршног одбора Р. И., а године 1932—33 претседник одбора за циљеве и задатке и члан одбора за организацију Бостонског конгреса.

На двадесет четвртом годишњем конгресу, одржаном у Бостону, крајем јуна 1933 год., он је био изабран за претседника Р. И. за годину 1933—34.

ПЕТИ РЕНЕ НЕНА НИТ 4 С