Jugoslovenski Rotar

mili smo pismo od brata guvernera, u kojem nas izveštava, da je poverio našem klubu da vodi brigu oko osnivanja R.C. v Vršcu ı za poverenika imenovao je brata Predića. Uputili smo poziv beogradskom i zemunskom kao i temišvarskom klubu na medjuklupski sastanak. Referiše nedeljne izveštaje domaćih klubova. Brat Kund referiše o svom boravku u Rogaškoj Slatini.

x

R. C. SARAJEVO

Sastanci (Meetings): Ponedeljak (Monday) 20.00 Hotel Europa

176. sastanak 6. 34°48 %,. Sastanak održan je na Ilidži kod Sarajeva; uzeto je ponovno na razmatranje

augusta. Frekvencija

pitanje frekvencije u našem klubu, ali odluka nije donešena, te će o tom odlučiti sednica uprave.

Ido. sastanak 13. augusta. Frekvencija 34°82 %, Saslu8ano je misljenje brata senatora Ata Sole povodom ideje da se u Mostaru osnuje Rotary Club. Brat Grof Je pročitao predavanje br. Jaroslava Cisara R.C. Brno, koji je održao o Banjoj Luci: „Masaryk iz bliza*. Ovo interesantno predavanje O Velikom naučniku ı filozofu pomno je saslušano od prisutne braće. Brat Dr. Ivica Pavičić je opširno referisao o pitanju prenosa Rudarske direkcije iz Sarajeva. U opštinskoj vijećnici održana je konferencija svih privrednih korporacija pa je došlo do izražaja pravo ogorčenje radi učinjenog predloga za prenos. Sama sarajevska opština bi time izgubila oko 600.000 Din godišnje. Mjesto Rudarske direkcije bi se u Sarajevu upostavio inspektorat sa tri do éetiri činovnika, a ta bi ustanoya bila bez ikakve kompetencije. Brat senator Ato Sola je u syom govoru spomenuo Sta je sve preuzeo svojevremeno da Sarajevo dobije Sumarsko-rudarski fakultet. Brat poslanik Vasilij Grgjić osvrnuo se na rezoluciju koju je ranije potpisalo 110 narodnih poslanika za prenos Sumarskog fakulteta u Sarajevo. Nakon diskusije, u kojoj je učestvovala još nekolicina braće, donesen je Jednoglasan zaključak da se i mi u R.C. Sarajevo pridružimo svom snagom akciji koju

je cjelokupno gradjanstvo Sarajeva povelo da se Rudarska direkcija ne prenosi iz Saгајеуа. 181. sastanak augusta. Frekvencija 41°37 %, Brat pretsjednik Dr. Davidovié govorio je o Amerikanki Stelli Cushing koja narocito studira naSe narodne igre i sevdalinke ı uspešno ih reproducira u Americi.

182. sastanak 27. augusta. Frekvencija 37°93 %. Brat pretsjednik Dr. Davidovié komemoira umrloj majci brata bana Velimira Popovića. Nato referira o pismima glavnog sekretarijata.

x mR G& о КО РИТА ЈЕ

Sastanci (Meetings): Petak (Friday) 20.00 Hotel Bristol

augusta.

20.

183. sastanak 3. Frekvencija 5185 %, Prva sednica bila je posvećena uspomeni jednoga od osnivača skopskog R. C., pokojnog brata Dra Milana Preloga, bivšeg profesora skopskog filozofskog fakulteta, naučnika ı nacionalnog radnika. Na ovom „Prelogovom večeru“, rotar Milan S. Јоуаnović, direktor lista „Vardar“, govorio Je o životu ı radu pokojnog brata Preloga, pa su zatim neka braća iznela svoje uspomene na pokojnog Dra Preloga.

184. sastanak ro. augusta. Frekvencija 51°85 %. Posto je primljen zapisnik poslednje sednice, pročitana Je prispela pošta ı nedeljni izveštaji. Posle završene sednice veći deo braće prisustvovao je banketu, koje je priredjen od strane skopskog gradjanstva armijskom generalu g. Milanu Nediću, koji odlazi iz Skoplja za načelnika glavnog generalnog štaba.

185. sastanak Frekvencija 55°55 %. Rotar Milan Cemeriki¢, sekretar kluba, izneo je iscrpni izveštaj o svojoj ckskurziji u izvorni deo reke Lepence, pritoke Vardara, opisujući romantiku pejsaža ı bogate rudnike hroma.

186. 24. augusta. Frekvencija 62'96 %. Sastanak posvećen je u glavnome

17. augusta.

sastanak

pitanju unapredjenja kućne radinosti u Vardarskoj banovini. Kao uvod u diskusiju, u kojoj su uzela učešća skoro sva braća, poslužio je iscrpni referat gosta, bivšeg mini-

5