Jugoslovenski Rotar

stra saobraćaja, g. Dra Vase Jovanovića, о akciji zadruge za kućnu radinost Vardarske banovine, koja je skoro obrazovana inicijativom Udruženja Južnosrbijanaca u Beogradu.

187. sastanak 31. augusta. 4814 %. Na poslednjoj sednici gost, profesor Dr. Aleksije Jelačić, poznati istoriograf i publicista, održao je vrlo interesantno predavanje „impresije sa letošnjeg puta po Čehoslovačkoj Republici“, koje je objavljeno u celini u skopskom listu „Vardar“ od 4. septembra o. g.

U toku meseca augusta nije bilo promena u članstvu, pa je klub brojio svega 27 članova.

Frekvencija

Xx

S JE JL, JL JD

Sastanci (Meetings): Sreda (Wednesday) 20.30 Hotel Central

171. sastanak augusta. Frekvencija 58°53 %. Pretsjednik Stipanovié pozdravlja goste Karela Glanza od R.C. Tabor i ing. Jana Slavika od R.C. KoSice. Brat Glanz darovao Je našem klubu zastavicu svoja R. C. Tabora, a naš brat pretsjednik predao mu

1.

našu zastavicu, da je pokloni svome klubu. Oba se gosta toplim riječima zahvaljuju. Raspravljalo se je o nameravanom intercitymeetingu klubova Dubrovnik, Split, Sušak, Šibenik te o programu toga sastanka. Pročitala se korespondencija.

172. sastanak 8. augusta. Frekvencija 7o'83 %. Pretsjednik Stipanović pozdravi goste Otokara Kalinu sa gospodjom od R. C. Pelhfimov, Dr. Janovskoga sa gospodjom od R.C. Kutna Hora i Karela Glanza od R.C. Tabor. Tajnik čita stiglu poštu i nedjeljne izvještaje. Raspravljalo se je o programu intercity-meetinga jadranskih klubova.

173. sastanak. 41'66 %. Pretsjednik Stipanović pozdravlja goste: brata Acu Dinića od R.C. Beograd i Karla Glanza od R.C. Tabor. Brat Aca Dinić zahvaljuje se ı obećaje da će ponijeti beogradskom klubu pozdrave; iznio je zatim svoje poglede na naše privredne prilike, koji su bili tako zanimivi, da je debata o njima trajala kasno u noć. Brat tajnik pročitao je stiglu poštu ı nedjeljne izvještaje.

15. augusta. Frekvencija

>

=

174. sastanak 22. augusta. Frekvencija 58°33 %. Potpretsjednik brat dr. Abramié pozdravlja goste: arh. Josipa Mihajlovića od R.C. Skoplje, Acu Diniéa od R. C. Beograd 1 Karla Glanza od R.C. Tabor. Tajnik izvješćuje o radu domaćih klubova iz nedjeljnih izvještaja. Brat Katalinić referiše o stranoj pošti. Brat dr. Bonači izvješćuje o predavanju rotara Bella, održanom u R. C. Charleroi o temi „Kako da se jednom nerotaru protumači, šta je rotarstvo“. Brat arh. Josip Mihajlović zahvaljuje u ime svog kluba na pozdravu pretsjednika dra Abramića koji ističe ljepotu i važnost našega тога. Ргероruča da uz Jadransku Stražu i Rotary Clubovi na Jadranu aktivnije porade za promicanje privrednih, socijalnih i nacijonalnih pitanja na tom našem moru. — Brat Aca Dinić govori vrlo toplo o Splitu in Splićanima. Govori o potrebi postojanja toplih bratskih veza ne samo medju pojedinim rotarima već ı medju njihovim obiteljima. Svi članovi porodica pojedinih rotara treba da se medjusobno ne samo poznavaju nego i vole i poštivaju. Najavlja da će 26.o.mj. u Trgovačkom Udruženju održati predavanje o našim privrednim pitanjima uopće a naрозе о Trgovačkom Fondu u Beogradu; ukratko resumira ono što će na predavanju iznijeti. Braća slušaju sa interesom 1 pri svršetku aplaudiraju.

175. sastanak 29. augusta. Frekvencija 79'r6 %. Potpretsjednik brat dr. Abramić pozdravlja brata Acu Dinića od R. C. Beograd. Odlučuje da se klub useli u novi lokal novo udeSenog hotela Bellevue. Brat Aca Dinić zahvaljuje na pozdravnim riječima pretsjednika ističe da se je u Splitu potpuno snašao, Jer mu se svidio ı grad ı društvo. Nakon mjesec dana boravka u Splitu odlazi u Beograd ı obećaje da će ı naredne godine ponovno doći. Preporuča aktivnost i pozrtvoynost u klubu, jer to dovodi do medjusobnoga dubljega zbližanja pojedine braće, a ujedno čini da se podigne poštovanje prema klubu u ostalom gradjanstvu. Želi R. C. Split dobre uspjehe i očekuje da će nas do godine opet pozdraviti, zanesene i agilne, u realizovanju rotarskih načela. Braća aplaudiraju riječima brata Dinića.

6