Jugoslovenski Rotar

U kapitalističkom društvenom poretku nastaje bogatstvo jedino zaduženjem. Što više netko nakupi zadužnica, to bogatiji je. U društvenom poretku, koji bi bio vodjen od strane tehnokrata, nastajalo bi bogatstvo po sasvim drugim metodama. Nitko ne bi posjedovao bogatstvo u novcu ı ne bi mogao nagomilavati zaduznice. Bogatstvo bi se sastojalo u posjedovanju ı upotrebljavanju materijalnih dobara.

Pitamo se, zašto nisu tehničari do sada nastupili u Javnosti i zašto nisu stavljali konkretne predloge o ekonomskom vodstvu države?

Prvo: Tehniéari su bili potpuno zaposleni gradnjom novih strojeva i uvodjenjem ovih u produkcioni proces.

Drago: Nije se nalazilo potrebnim upotrijebiti tehničare kod rešavanja ekonomskih pitanja, Jer su se sjevernoameričke države samo kratko vrijeme nalazile u stadiju visoko razvijenog gospodarstva energije.

Treće: Razvoj znanosti postigao je istom u zadnjim godinama onaj stepen visine, na kojem se znastvenim metodama može najvećom preciznošću ispitati funkcije čovječjeg društva.

Danas su se prilike sasma promijenile. Tehnička regulacija Jednog, gospodarstva energije mora se vršiti na isti način kao što se nadgledava n. pr. pogon Jedne električne naprave ili n. pr. kao što se vodi pogon Jedne tvornice itd. Tehnička kontrola Jest to važnija, što Je industrija više razvijena.

Današnje gospodarstvo naliči velikom mehanizmu s velikom unutrašnjom energijom, koji radi bez kontrole. Posledica je naravno kaos. Tehnokrati vjeruju, da u našem gospodarstvu energija igra najveću ulogu.

U kolanju ı izmjeni dobara proizvadja ı troši se energija. Ova se može uvijek ı svagdje tačno ustanoviti. Glavni faktor jest tempo, kojim se pretvara energija. Tehnokrati drže, da je sa znanstvenog stanovišta nesmisleno mjerilo, koje ima za osnovicu vrijednost, isto tako kao što bi bilo nesmisleno, kad bi se neka stanovita visina izražavala u litrima. Zlato po mišljenju tehnokrata nemože služiti mjerilom. Ono je u svijetu proizvelo vrlo mnogo zbrke ı nevolje.

Prirodne znanosti natkrilile su ekonomske teorije. Čovjek si Je stavio zadaću, da bez svakog trenja odvija u ekonomskom procesu proizvodnju, razdiobu ı potrošnju. S toga razloga morale bi se metode razdiobe dobara i potrošnje prilagoditi novim metodama proizvodnje.

'Tehnokrati žele da privredno gospodarstvo postave na sasma novu bazu; privredno gospodarstvo imalo bi za osnovicu mjerilo energije ili mjerilo pretvaranja energije. Na osnovu prirodnih znanosti ı ove nove metode omogućeno nam je da ustanovimo optimalni standard života, koji se može postići iz korisne energije, iz sirovina ı iz radne snage.

Na osnovu tehnokratskih proračuna može se dokazati, da je današnje stanje produkcije dobara ı energije kod povećanja dugovanja ı sniženog, udjela radne snage u produkciji neodrživo ı da mora doći do katastrofe (koja Je zapravo već uslijedila!).

10