Jugoslovenski Rotar

u trgovačkim i industrijalnim pouzecima; izmjena boravka rotarskih sinova promicat ¢e ne samo bolje upoznavanje prilika u drugoj zemlji ı proširivanje duhovnoga horizonta našega pomlatka, nego će također ı doprinašati k tako potrebnome utvrđivanju naših međusobnih odnošaja.

Najveću pažnju treba da posvetimo ipak našemu ekonomskome životu. U tu svrhu preporučamo intenzivan studij obojestranih prilika produkcije ı prodaje, promicanje sviju sretstava za Sto Zivlje izmjenjivanje robe, da se tako naSemu narodu osigura pravedan, miran 1 unosan skupni Zivot sviju slojeva.

Konačno treba da upotrijebimo svaku priliku, kak6 bi stvorili plodonosno tlo najboljim odnosima do drugih država ı naroda ı propagiranju svetskoga mira.

Na našem smo sastanku govorili već i o detaljima kako da svoje zamisli provedemo u okviru naših rotarskih ciljeva ı zasada. Sve naše klupske članove molimo da nam budu pri tom našem radu u pomoć ı da naše upute s onako dobrom voljom primu kao što su ı naši dogovori popraćeni samo s najboljim namjerama. U svim pitanjima, koja su pretežno ekonomsko-političke naravi, radit će sporazumno oba guvernera sa članovima gore spomenutoga komitća.

Netom pokaže naša djelatnost u smislu ovdje navedenog sporazuma konkretne uspjehe, približit ćemo se ı k drugim distriktima te Cemo ih pozvati na prijateljsku saradnju u smislu naših intencija. |

Međutim želimo svim našim klubovima što uspješnije djelovanje ı šaljemo im srdačne rotarske pozdrave.

Josip S. Zaba Dr. Viljem Krejči

guverner 66. distrikta R.I. guverner 77. distrikta R. 1.

Xx

LE SN OM Ke TAJ VOJA (O IJ NM

INZ. MILAN pl. KIEPACH R. C. MARIBOR (Konac.)

Naravno Je, da povećanje produkcije ı sve to veća mehanizacija iziskuju konstantno povećavanje investicija ı s time u Vezi sve to veće zaduživanje industrije.

Tehnokrati izračunali su, da iznosi cijelokupno zaduženje industrije Sjeverne Amerike oko 22o milijarda dolara. Stalni godišnji troškovi ovih dugova nepodnosivo su veliki, osobito u vrijeme umanjene produkcije.

Ako se ovaj stalan porast dugova nastavi Još neko vrijeme, to neće dugo trebati, da će se cijeli narodni dohodak morati da upotrebi samo za pokriće dugova.

Tehnokrati su uvjereni, da će se morati napustiti sistem cijena, jer privreda neće moći izdržati preopterećenje radi nezaposlenosti i nagomilanja dugova.