Jugoslovenski Rotar

nošću postići pozitivne rezultate. Zato je treba da se ustanove klubovi u pokrajinama gdje је za to velika potreba. K rotarskome radu treba pritegnuti po mogućnosti sve krajeve Čehoslovačke, gdje su gospodarska, industrijska i kulturna središta od velike važnosti za život naše domovine. Imam pred očima krajeve sjeverne i sjeverozapadne Češke, južne i istočne Moravske, srednje Slovačke ı istočne Potkarpatske Rusije. Milo mi je što mogu konstatovati, da su se na guvernerov poziv prijavili za spoljašnji ekstenzijski rad ovi klubovi: Bratislava, Brno, Caslava, Ceske Budjejovice, Hradec Kralove, Karlove vari, Косе, Млада Војечјауа, Novi Bidzov, Pelhtimoy, Plzenj, Prag, Teplice-Sanov, Usti nad Labom, Uzhorod i Zamberk, Toliki broj klubova najbolje dokazuje potrebu da se u nas poveća broj Rotary-klubova. Unutrašnja ekstenzija je neprekidno živahna. U svim se klubovima otvaraju nove klasifikacije ı primaju novi članovi, pri čem služi kao mjerilo prije svega guvernerova Želja, da se s novim članovima poveća broj javnih radnika pa da se tako uzmogne dići i proširiti služba javnosti, što je druga tačka ovogodišnjeg programa rada. Da služba javnosti pravilno djeluje, treba na su člani Rotary-klubova prvi i najbolji javni radnici; 1 ovdje moram da konstatujem da naši klubovi postupaju pravilno: u većini klubova jesu načelnici gradova bilo aktivni bilo časni članovi.

Jasno je da vrše Rotary-klubovi u krajevima, gdje se je radi političkih razmirica djelovanje za općinu medjusobno uništavalo, izvrsno ı uspješno svoje nepolitično poslanstvo u korist Javnosti. I baš radi toga je vrlo potrebit Rotary-klub za krajeve, o kojima se tvrdi, da ga radi političkoga trvenja nije moguće osnovati.

Na trećem je mjestu programa publiciteta kluba. Donešeni su zgodni predlozi, iz kojih je treba stvoriti smjernice, koje bi uopće odgovarale svrsi. Treba je da bude Javnost pravilno informirana o radu i značenju Rotaryklubova. Još uvijek ima krivih, netočnih i éesto neugodnih pogleda na Rotary pa je potreba da se ih jasnom, istinitom i iskrenom poukom privede na pravilnu mjeru. Od dosadašnjih predloga iznašam ovaj: U glavniJim gradovima gdje izlaze dnevnici, preporuča

to

se da se novinare primi kao člane; u manjim gradovima gdje izlaze samo krajevni пеdjeljni listovi, treba na sastanke kluba pozvati novinare kao gostove, kada se pretresuju važna Javna pitanja ili drže zanimiva predavanja. Osim toga je potrebno da bude klupski referent štampe u stalnoj vezi sa zastupnicima novinara i da im daje informativne članke o radu kluba.

Kao četvrta tačka programa za 1934/35 godinu jest rad za mladež. Tu je treba da se zadje u dubinu, zato treba da se mladeži posvete svi klubovi. Kako da se taj rad izvršava u potankostima prepuSta se autonomiji svakoga kluba. U glavnim osnovnim potezima preporuéa se pako da se u svim klubovima djeluje po jedinstvenom programu. Osnovne smjernice jesu: saradnja pri vaspitavanju mladeži osnivanjem dja¢kih kruzaka, moralna i materijalna potpora skauta, veća skrb za nezaposleni školski ı obrtni, trgovački i industrijski naraštaj, izmjena mladeži s onom drugih država, osobito sa jugoslovenskom mladeži. U službi za mladež mnogi su naši klubovi izvršili već lijepi dio rada. Skautstvo potpomažu moralno i materijalno svi klubovi. Priredjuju se večeri pomoću školske mladeži i naraštaja koji je već u praktičnom zanimanju, imamo kružak visokoškolskih učitelja (Prag, Brno, Bratislava). Jedino izmjena mladeži ne pokazuje još nikakih pozitivnih uspjeha, čemu je uzrok stalna gospodarska depresija.

Ovaj je moj prvi izvještaj iz našega distrikta situacijsko-programni. U narednim redovitim izveštajima donašat ću potanje informacije o posebnom djelovanju naših klubova i o izvanrednim dogodjajima našega distrikta. S radošću konstatujem u ime sviju čehoslovačkih Rotary-a da će, prema dogovoru jugoslovenskoga guvernera Krejci-ja i Сећочоуаскоса Zabe, distriktni časopisi »Jugoslovenski rotar“ i ,,Ceskoslovensky Rotaryan“ uzajmice informirati o dogodjajima obaju distrikta.

Taj je čin obaju naših guvernera novi, pozitivni ı radni korak za medjusobno bolje upoznavanje; njime će naše bratsko prijateljstvo postati dublje i čvršće.

У. Киа!, Mlada Boleslav, redaktor Československeho Rotaryana.

17