Jugoslovenski Rotar

17 NASIH KLUBOVA — SEPTEMBER 1934

R C BANJA LUKA Sastanci (Meetings): Petak (Fryday) 20.00 Hotel Palace

76. sastanak 7.sept. Frekvencija 61°53 20. Odbor za primanje predlaže za već otvorene klasifikacije dva nova člana koji se primaju. Čitaju se nedeljni izveštaji domaćih klubova. Dr. Moljević čita referat „Snaga Japana“. Prema pisanju specijalno poslanog: dopisnika Excelsiora Edmonda Lemaitre-a i studiji Percheron-a u La Revue de France.

77. sastanak 14.sept. Frekvencija 69°23 %, Cita se izveštaj evropskog sekretarijata R. I. te nedeljni izveštaji domaćih ı stranih klubova. 78. sastanak >. sept. Frekvencija 64°28 %,. Pretsednik pozdravlja toplim rečima novog člana br. Miroslava Vilhelma i govori o putevima i smeru kojim rotarstvo ide, poziva ga da na tome putu istraje. Br. Vilhelm se zahvaljuje na bratskom pozdravu. Citaju se nedeljni izveštaji domaćih ı stranih klubova. Čita se zatim članak rot. Lambert Belle-a »Sinteza rotarstva“ u prevodu rot. brata Dra. Boschi-a.

79. sastanak 28. sept. Frekvencija 64'28 %. Čitaju se nedeljni izveštaji domaćih klubova. Dr. Moljević referiše o postupanju opštinskih uprava u pogledu opštinskih prireza.

x

R. C BEOGRAD

Sastanci (Meetings): Ponedeljak (Monday) 20.00 Hotel Srpski Kralj

289. sastanak 3. sept. Frekvencija 41-50 %. R.C. Pančevo zove nas na medjugratski sastanak klubova Beograd, Zemun, Pančevo. Poziv se prima, i ostvariće se 29. septembra 1934 god. Rotar Hrnčir, koji je prisustvovao 30. augusta 1934 god. sednici R. C. Varaždin, saopštava pozdrav njihovog kluba. Rotar Dinić daje referat o poseti R. C. Split, Panić o posetu R.C. Subotica. Zatim rotar Kosanoyvić saopštava svoje utiske sa letovanja —

sa Raba, Plitvičkih jezera, Senja, Sušaka i Gospića. Opisuje lepote ovih mesta, a uz to kritički pominje svoja opažanja u pogledu unapredjenja turistike. Saslušan je sa opštom pažnjom i nagradjen aplauzom. Rotar Šnajder iz Vukovara, saopštava pozdrav njihovog kluba i ukratko opisuje njegov rad, naročito njegovo nastojanje za ishranu siromašne dece tokom zime. Pretsednik zahvaljuje govornicima i zaključuje sednicu.

290. sastanak ro. sept. Frekvencija 45 28 %, Pretsedavajući izražava zahvalnost br. Harazimu, koji nas je počastio lepim grozdjem 17 svog vinograda. Posle toga rotar Bogdanović daje izveštaj o raznim humanim institucijama, koje je pregledao prilikom svog boravka u Čehoslovačkoj. Opisuje uredjenje škola, bolnica, sokolana, kupatila, doma prezidenta Masaryka za iznemogle starce i nejaku decu, i drugih ustanova u Pragu, Plznju, Brnu, Olomoucu, Bratislavi ı t. d. Njegov izvještaj je saslušan sa najvećom pažnjom, i pretsednik posle toga toplo zahvaljuje govorniku. Brat dr. Kujundžić zahvaljuje gostu Džonu Nelsonu za njegov rad u korist pomoći sirotinji u Jugoslaviji.

291. sastanak 17. sept. Frekvencija 28°30 %, U o sati potpretsednik Harazim pozdravlja goste. Sekretar daje referat iz nedeljnih ızveštaja domaćih i stranih klubova, upozorava braću na intercity meeting koji će se održati u Panéevu u subutu uvece 29. ov. meseca sa klubovima: Pančevo-Beograd-Zemun i moli braću da sa svojim gospodjama prisustvuju tako da Beograd bude zastupljen roo %,. Na pozdrav pretsednikov zahvaljuju se gostiCirić, Poduje i Davidović. Br. dr. Kujundžić saopštava da se na interparlamentarnoj konferenciji u Beogradu medju delegatima nalazi i rotar Louis Favre iz Zeneve koji Salje pozdrave. Rotar Steva Pavlović daje referat o Niškoj banji. Rotar Drag. Prica koji se vratio sa letovanja daje referat o prilikama na Jadranu ı Gorskom Kotaru. Zatim priča o prilikama u Beču gde je takodje bio.

292. sastanak 24. sept. Frekvencija s4'72 20. Pretsednik dr. Petković pozdravlja goste, na-

18