Jugoslovenski Rotar

glasajući da su i rotari Pennescu-Kertsch, Corteanu, Erés i Prokop u Beogradu kao članovi privredne Male Antante. Na pozdrav pretsednika odgovaraju rotari: PennescuKertsch koji govori o prijateljskim odnosima koji vladaju izmedju naše dve države ı u znak prijateljstva donosi našem klubu zastavicu bukureškog kluba. Rotar Prokop, Bratislava, isto tako govori o prijateljskim odnosima koji vladaju izmedju Jugoslavije i Čehoslovačke donoseći pozdrave R. C. Bratislava. Na pozdravu so se zahvalili i rotari Zacpal ı Smokvina koji moli za što Ččešću posetu naših članova R.C. Sušak. Sekretar Koen čita prispelu poštu i saopštava da зе је dosad iz Beograda javilo 2o готага за созроdjama, za intercity-meeting u Pančevu i moli ostalu braću da mu se Javlja kako bi mogao blagovremeno izvestiti pančevački klub. Rotar Edo Marković koji je kao član EAC prisustvovao sednici u Baden-Badenu, daje opširan referat o toj sednici EAC. Rotar Vagner govori opširno o sednici R. C. Paris, na kojoj je učestvovao i bio najsrdačnije primljen. Čita zapisnik te sednice iz pariskog biltena i predaje zastavicu R.C. Paris, koju nam šalju kao znak prijateljstva.

x

R. C. DUBROVNIK

Sastanci (Meetings): Cetvrtak (Thursday) 20.00 Hotel Imperial

7o. sastanak 6.sept. Frekvencija 6111 %, Prisustvovali su kao gosti rotari: Knut Mayer R. C. Frediriksberg (Danska), Dr. Jan Hroch, R.C. Teplic-Sanov, Ludwig Heinrich Jungnickel, R. C. Villach. Uz sedmiéne izvjeStaje Стао зе је ı članak brata M. Isailovića „Da li su potrebne masonske ı rotarske lože“. Gosti rotari Jan Hroch ı Knut Mayer predali su nam zastavice svojih klubova, a mi smo im odvratili sa umjetničkom mapom Dubrovnika.

71. sastanak 13.sept. Frekvencija 88:8o %. Bilo je 7 gosti: Dr. Ilija Pržić, R. C. Beograd, Ing. Mihajlo Friedlander, R. C. Varaždin, Karl Oppenheim i prof. Ing. Viček Bohumil, R. C. Brno, Dr. Jan Hroch, R. C. Teplic-Šanov, Peter D. Gabrovski, R. C. Sofija i L. H. Jung-

nickel, R. C. Villach. Pretsjednik je pozdravio sve goste, a naročito brata Grabovskog od R.C. Sofija, koji je prvi rotar iz bratske Bugarske u našem klubu. Nakon što su pročitani sedmični izvještaji uzeo je riječ brat Grabovski, te je toplim riječima pozdravio Dubrovnik i jugoslovenske rotare u ime svoje i u ime svoga kluba. Predao nam je ı klupsku zastavu u znak bratske paznje i ljubavi. Brat Dr. Vidoević odvratio je na pozdravu brata Grabovskog, te mu je darovao umjetničku mapu Dubrovnika. Govorio je još ing. prof. Viček Bohumil, koji je isticao ljepote naše obale. Brat Dr. Ilija Pržić održao je kratko predavanje o organizaciji, radu ı zaključcima kongresa pravnika. Pretsjednik mu je zahvalio, a članovi su ga nagradili srdačnim aplauzom.

72. sastanak 20.sept. Frekvencija 88°89 %, Sastanku je prisustvovao kao gost rotar Karl Erwin Oppenheim iz R.C. Brno. Pro¢itana je pošta i sedmični izvještaji, zaključeno je, da će članovi primati deset brojeva lista „Oganj“. Zapaženo je da je ,,The Rotarian“ u broju za septembar donio jednu reprodukciju preko cijele strane iz naše mape Dubrovnika. Pročitano je pismo guvernera. Rotar Garner od R. C. Wembley poslao nam je sedmične izvještaje svoga kluba, u kojim je czštampan za nas vrlo laskavi referat rotara Dr. C.E. A. Godtard o posjeti engleskih rotira u Jugoslaviji. Brat Hrozniček održao je predavanje „Što je Rotary pokret i kakovu ulogu igra u njemu prijateljstvo“. Predavač Je iznio nekoliko vrlo zdravih zapažanja, pa je toplo pozdravljen.

73. sastanak 27. sept. Frekvencija 88°89 %, Imali smo 4 gosta rotara: Dr. Vladimir Leustek, R. C. Zagreb, Charle Ide, R. C. Amsterdam, Ing. Ernst Forchheimer, R. C. Klagenfurt, L. H. Jungnickel, R. C. Villach i x gosta nerotara (gosp. Ante Topi¢, brodovlasnik iz Trsta). Proditani su izvjeStaji, a ostalo vrijeme provedeno je u prijateljskom razgovoru. Brat Dr. Leustek je i posebnim govorom pozdravio na§ klub. Posto na redoynim sastancima ima uvijek nekoliko gosti, zakljuceno je da se na 2. okt. održi vanredni sastanak svih članova za riješavanje klupskih pitanja (program rada i ost.). pa je taj zaključak i proveden. 19