Jugoslovenski Rotar

iz Brna. Tokrat je prišel brat guverner, da nas zvanično poseti in pouči ter da oceni naše delo. V svojem ognjevitem govoru nas je navdušil za čim intenzivnejše rotarsko udejstvovanje ter nam podkrepil naše zaupanje in naso vero v uspeh rotarskega poslanstva. Med meetingom smo prejeli brzojavko sledeée ysebine: ,,Guvernerja Krejcija in vse jugosloyenske rotarje najsréneje pozdrayljaто! Е. С. Graz.“ Ljubeznivo pozornost graških rotarjev so vsi navzočni, posebno pa brat guverner, sprejeli z velikim navdušenjem. Sestanek je zaključil brat predsednik z zanimivim poročilom o pogajanjih za priključitev okoliških občin k mestu Mariboru. Po zaključku smo spremili brata guvernerja v hotel „Orel“, kjer se je meeting nadaljeval neoficielno še pozno v noč.

x

+—=> R. C. NOVI SAD

Sastanci (Meetings): Petak (Friday) 20.00 Hotel Kraljica Marja

217. sastanak 7.sept. Frekvencija 60°00 %, Na ovom sastanku je brat Ing. Manojlović održao svoj referat o konvenciji u Detroitu. Uspeh i lepota ovoga referata najbolje su okarakterisani rečima brata pretsednika kojima je u ime sve prisutne braće zahvalio predavaču a koje glase: „Učestvovao sam zacelo na više od stotinu rotarskih sastanaka i slušao mnoga lepa predavanja, ali ni na jednom nisam osetio više rotarskog duha nego na ovom. To su učinili divni govori naših vodja na konventu. Nema sumnje da je velika zasluga ı brata Manojlovića što ih je umeo tako verno i neposredno da prikaže, da smo u njegovu prikazu osetili ı dubinu misli i Čar izraza govornika u Detroitu. Mislim da sam dužan u ime svih Vas najtoplije zahvaliti bratu Manojloviću na ovom veoma uspešnom predavanju. — I, da bismo ostali pod neposrednim dojmom onoga što smo čuli, predlažem da druge tačke dnevnoga reda o tekućim poslovima odložimo za naredni sastanak. — Molim svakog brata da o glavnim mislima konventa razmišlja : da na njih da odgovora prvo sebi, a posle možda, i svima nama. Ispitujući na ovim pitanjima

sebe, najlakše ćemo dati odgovor Jesmo li rotari, da ili ne.“ i

218. sastanak 14. sept. Frekvencija 51°43 20. Sastanak odrzan je na uzornom imanju brata Dr. Miloša Petrovića sa damama. Službeni deo otpočeo je pozdravom pretsedavajućeg u kome je najsrdačnije zahvalio ljubaznoj domaćici ı dragom domaćinu na predusretljivosti i gostoprimstvu. — Pored tekućih poslova i referata o radu inostranih klubova na ovom sastanku je sa naročitim interesovanjem raspravljano pitanje saradnje našeg kluba u pokrenutoj akciji na zbrinjavanju napuštene dece, prepuštene ulici, od kojih bi verovatno, a bez njihove krivice, postali vremenom najopasniji članovi društva i sejači najstrašnijih boleština. — Stavljeno je u zadatak upravnom odboru da se pozabavi ovim pitanjem u cilju donošenja konkretnih zaključaka o saradnji ı pomoći koju bi naš klub mogao učiniti OVOJ spasonosnoj akciji.

219. sastanak 21. sept. Frekvencija 60°00 %,. Na ovom sastanku je pored tekućih poslova, čitanje nedeljnih izveštaja domaćih klubova i prispele pošte naročito velika pažnja bila posvećena unutarnjim klupskim pitanjima. U diskusiji su učestvovala skoro sva braća. Na inicijativu brata guvernera ponovo је pokrenuto pitanje osnivanja kluba u Somboru. Mandat za osnivanje ovoga kluba poverio je brat guverner našem pastprezidentu bratu Živoradu Bogdanoviću kome su na ovom sastanku date direktive za izvršenje ove misije.

220. sastanak 28. sept. Frekvencija 42°85 %, Ovaj sastanak kao poslednji u mesecu bio je posveéen drugovanju. — U vezi sa sekretarskim izveštajima odlučeno je da se od R.C. Pančevo zatraže predavanja „Šta treba da uradimo za našu omladinu“ ı „Rotarska načela ı advokatura“ radi eventualne upotrebe pri sličnim referatima u našem klubu. Rešeno je dalje na molbu bratskog kluba u Osijeku da se njihovom štićeniku g. Topolskom izadje u susret 1 doprinese uspehu njegova koncerta u Novom Sadu odgovarajućom propagandom. — Ovim putem se izriče srdačna zahvalnost bratskim klubovima Zagreb, Pančevo ı Sušak, koji su povodom odlikovanja Jedanaestorice braće našeg kluba uputili svoja ace éestitanja.

21