Jugoslovenski Rotar

E R. C OSIJEK

Sastanci (Meetings): Cetvrtak (Thursday) 20.00 Grand Hotel

247. sastanak 6.sept. Frekvencija 82:60 %. Sastanak otvara u otsutnosti pretsjednika potpretsjednik Dr. Catinovié te izvjeScuje, da je poziv na pretplatu za naše kazalište dobro uspio te je time osigurano, da kazalište ostaje cijele sezone u Osijeku. Ujedno je uprava kazališta zamoljena, a to je već ı odobreno, da se premijere ne davaju na dan našeg sastanka. Tajnik čita zapisnik prošlog sastanka, koji je u cijelosti odobren. Primili smo potvrdu o uplaćenoj Per Capita Tax. Sokolsko društvo Matica pozivlje nas na razviće društvene zastave, koju je darovao i kojoj kumuje Ban; ujedno je zaključeno da se dade za čavao Din 2oo'—. Tajnik čita predavanje, koje je držano u Pančevu: „Dali su nam potrebne Masonske ı Rotarske lože“, koje je sa pažnjom saslušano.

248. sastanak 13. sept. Frekvencija 69°56 %, Nakon zajedničke večere, koja Je ovaj puta osobita bila, jer je domar br. Hinić osobno pripravio „Bosanski lonac“, otvara pretsjednik sastanak ı pozdravlja braću. Tajnik čita zapisnik prošlog sastanka i poštu. Brat direktor R.I. Dr. Stojadinović zahvaljuje na izrazima simpatije povodom našeg dopisa od 28. Jula.

249. sastanak 20. sept. Frekvencija 73°90 %,.

Nakon zajedničke večere otvara pretsjednik sastanak ı pozdravlja gosta rot. Dr. Roberta Medingera od R..C. Wiener-Neustadt i moli ga da izruči pozdrave svome klubu. Tajnik čita zapisnik ı poštu ı izvješćuje, da nas R.C. Pančevo pozivlje na medjugradski sastanak sa sestrama, koji će se obdržati dne 29. septembra, zatim je Gitano III. mjesečno pismo brata guvernera, koje je sa velikom pažnjom saslušano, a isto tako i poslanica evropskog sekretara Dr. Pottera. Tajnik javlja, da će proslava predaja Chartera R.C. Zemun biti obavljena dne 20. oktobra, pa da se braća već sada spreme, da u što većem broju prisustvuju tom svečanom činu. Brat pastpretsjednik Dr. Kaiser drži referat o radu godišnje konvencije u Detroitu. Brat pret-

sjednik zahvaljuje predavaču na njegovim interesantnim izvodima. Pretsjednik javlja, da će dne 23. septembra biti razviće sokolske zastave pa pozivlje svu braću da tom činu prisustvuju; ujedno Javlja, da će na ı2. oktobra biti pet godina što je naš klub inauguriran, pa pozivlje pročelnika Ing. Pilpela da na slijedećem sastanku donese svoj predlog.

250. sastanak 27. sept. Frekvencija 82'6o %. Pretsjednik otvara sastanak i izvješćuje, da je danas bio kod njega Rot. Komisar Ing. R. G. Gerbel, koji na svoju žalost nije mogao ostati Ovdje i prisustvovati našem sastanku, te šalje pozdrave svoj braći. Tajnik čita zapisnik i izvješćuje, da nas R. C. Opava pozivlje na Charter proslavu za 6. oktobra. Imade se Čestitati; poslanica br.4 Dr. Pottera pročitana je i sa pažnjom saslušana, nadalje izvješćuje, u otsutnosti br. Ing. Pilpela, da odbor za proslavu petgodišnjice inauguracije predlaže večer sa sestrama, na koju se imadu pozvati Direktor, guverner ı pastguverner, svi domaći klubovi ı ličnosti grada Osijeka. U škrabljici sakupljeno je Din 625'—. Кеferat održao Je br. Dr. Uzelac o izvoznim carinama drva u Italiju. Pretsjednik zahvaljuje predavaču.

Xx

Re G@yPAN CE VO

Sastanci (Meetings): Petak (Friday) 20.00 Pivara Vajfert

170. sastanak 7. sept. Frekvencija 60°90 %.. Brat Schulz drzi predavanje pod naslovom: „Šta treba da uradimo za našu omladinu“. Posle uvoda u kojem govori o organizaciji rada oko omladine iznaša ukratko šta su naš klub i pojedini članovi dosad uradili za omladinu. Navadja izmedju ostalog akciju za ishranu siromašne školske dece. Misli da treba nastaviti dosadašnje akcije. Predlaže da naš klub uzme učešća u akciji za snabdevanje siromašne školske dece in Segrta haljinama. Svaki brat bi mogao dati za ovu svrhu jedno odelo koje bi se trebalo prvo hemijski očistiti a potom prekrojiti. Na kraju svoga predavanja u velikim potezima iznaša šta su jugoslovenski klubovi do sada uradili za omladinu. Posle predavanja povela se disku-

>

=