Jugoslovenski Rotar

aA ж

К. С. ЗАКАЈЕУО

Sastanci (Meetings): Ponedeljak (Monday) 20.00 Hotel Europa

183. sastanak 4.sept. Frekvencija 44°83 %. Sastanak održan je izuzetno u utorak jer su u ponedeljak zbog veterinarskog kongresa i prostorije kluba bile zauzete gostima. Frekvencija uslijed toga bila je dosta slaba svega 28 %, ali se formalno povećava na 48 % jer su neka braća te sedmice posjetili strane klubove i to Dr. Aleksander Babić Dubrovnik i Šibenik, Dr. Moric Papo Dubrovnik, Nikola Berković Villach, Dr. Milan Ulmanski Dubrovnik i Beograd. Prihvaćen Je predlog pretsjedavajućeg brata potpretsednika Grofa da ovaj sastanak bude veče odmora, te Je sastanak proveden u ugodnom nevezanom razgovoru. 194. sastanak ro. sept. Frekvencija 41°38 %, Pod pretsjedanjem br.Dr. Davidovića vodjena je diskusija o potrebi osnivanja „Društva za puteve“ u Drinskoj banovini. Studiranje toga pitanja povjereno je br. dr. I. Paviciéu kome je predan materijal po tom pitanju dobiven od br. R. C. u Vukovaru. Dva pisma uvazenog br. guvernera Dr. Krejčia, u kojima klubu daje vrlo korisna i promišljena uputstva braća su pomno saslušala ı odobravanjem uzela na znanje. Pročitan je rad brata Milivoja Isailovića iz R.C. Pančevo o temi: „Da li su nam potrebne masonske i rotarijanske lože.“ Od R.C. u Wembley (Engleska) primljeno je pismo u kome se veli da je rotarski prijem braće iz Engleske, koji su boravili u Jugoslaviji bio više nego kraljevski, te Je ı ovom prilikom izrazena Zelja da se uspostavljene veze prijateljstva što bolje održe ı probudu. Zaključeno je da se za javljanje o posjetama rotara sa strane uzmu 200 dopisnica sa slikom Sarajeva i da se na iste naštampa ime našeg kluba. Dopisnice daće turističko odjeljenje Gradske općine.

185. sastanak 17. sept. Frekvencija 62°07 %, Pretsjedavajući br. Ing. Grof sa zadovoljstvom konstatuje poboljšanje frekvencije. Nadalje napominje da je juče otpočela nedelja Crvenog Krsta. Osvréudi se na veliki humani rad Crvenog Krsta predlaže da i naš klub uzme učešća na taj način što će se iznos koji se

večeras sabere u fond za nevoljne predati Crvenom Krstu kao naš obol. Predlog je prihvaćen ı Crvenom Krstu predat je iznos od Din 2so:'—K. Pročitano je predavanje „O гиdarstvu u Jugoslaviji“ koje je ranije održao br. Ing. P. Meštrović u R.C. Zagreb. Br. Ing. Grof konstatovao je da ovo odlično predavanje najbolje ilustruje, koliko je naša oblast važna po rudarstvo u našoj zemlji te je naglasio da se ı ovim predavanjem potvrdjuju svi naši argumenti koje smo uvijek iznosili o potrebnim mjerama za unapredjenje rudarstva u Bosni kao i argumenti izneseni u Vezi s našim predlogom da se Rudarska direkcija ne prenosi iz Sarajeva.

186. sastanak 24. sept. Frekvencija 72°41 %, Br. pretsjednik Dr. D. Davidović čestita braći jevrejske vjeroispovjesti današnji praznik, a braći senatoru Atanasiji Šoli ı pretsjedniku 'Trgovačko-industrijske komore Dr. Dušanu Jeftanoviću odlikovanja ordenom Polonia Restituta. Br. pretsjednik referisao je o zasjedanju evropskog savjetodavnog odbora R. I. održanom u Baden-Baden i zaključcima tu donešenim. Zaključeno je da se na svakom idućem sastanku održi 3-minutni osvrt na rotarstvo i to tako da pretsjednik uvijek odredi brata koji će na idućoj sjednici održati 3-minutni govor o rotarstvu. Povodom velike rudarske nesreće u Grace-Fordu u Engleskoj zaključeno Je da se preko Br. Smitha koji je bio vodja nedavne ekskurzije braća iz Engleske izrazi naše saučešće. Br. Ivo Vranić izneo Je zatim vrlo interesantan ı poučen opis svoga putovanja brodom „Kraljica Marija“ po Sredozemnom moru. Na brodu upoznao se i sa dvojicom braće iz Češke i Austrije.

Xx nk, (Co S JK (C) JE JE, || JB

Sastanci (Meetings): Petak (Friday) 2o.oo Hotel Bristol 1998. sastanak 7.sept. Frekvencija 51°85 %, 189. sastanak 14. sept. Frekvencija 62°96 7%, 190. sastanak 21. sept. Frekvencija 42°85 %, тот. sastanak 28. sept. Frekvencija 75°00 %,. Pošto je izvršen ı formalni prijem novoga člana, brata Dobrosava Kamperelića, direktora. Skopske filijale Državne hipotekarne banke, broj članova klubova povećao se na 28. U toku meseca održane su Cetiri re-

24