Jugoslovenski Rotar

sija, u kojoj su uzeli učešća braća Freund, Kund i Kiš. Sledi izveštaj tajnikov: Brat guverner nas izveštava da je poverio našem klubu da vodi brigu oko osnivanja R.C. u Vel. Bečkereku pa je za poverenika imenovao brata pastpretsednika Isailovića. Dalje daje nam savete u pogledu osnivanja kluba u Vršcu. Poslali smo klupsku zastavu R.C. Pelhfimov. Poslali smo mesečni izveštaj za avgust u nemačkom prevodu onim inostranim klubovima s kojima želimo izmenjivati mesečne izveštaje. R.C. Beograd ı Zemun ızveštavaju nas da primaju naš poziv za medjugradski sastanak; braća sa veseljem uzimaju na znanje ovu prijatnu vest. Referišu se nedeljni izveštaji domaćih ı stranih klubova. 171. sastanak 14. sept. Frekvencija 78-30 %, Brat Srdanović drži interesantno predavanje o malariji ı njenom suzbijanju. Sekretar izveštava da smo stupili u vezu sa brodarskim društvom JEZDIĆ da stavi na raspoloženje beogradskim i zemunskim rotarima posebnu ladju prilikom njihova dolaska na medjugradski sastanak. Referiše mesečno pismo evropskog sekretariata. Ostali deo sastanka pro$ao je u razgovoru o pripremama za medjugradski sastanak.

172. sastanak 21. sept. Frekvencija 81-90 %, Brat Graber drži predavanje pod naslovom: „Rotarska načela ı advokatura“. Vrlo interesantna izlaganja brata Grabera prisutni su sa velikom pažnjom saslušali. Sekretar izveštava da smo pozvali na medjugradski sastanak brata direktora R. I. Dr. Stojadinovića, brata guvernera Dr. Krejči-a, brata pastguvernera Edu Markovića, dalje R. C. Subotica, Novi Sad, Vukovar ı Osijek. Brat guverner nas izveštava da ne može uzeti učešća na medjugradskom sastanku, nego će zvanično posetu učiniti našem klubu rg. oktobra o.g. Dr. Gliša Stojšić izveštava nas da istupa iz kluba. Čita se mesečno pismo evropskog sekretariata od 19.0.m. sa Izveštajem o zasedanju evropskog savetodavnog odbora i Statistikom o širenju rotarstva u Evropi, Maloj Aziji i Severnoj Africi. Cita se iz „Der Rotariera“ članak rotara Volharda R. C. Halle o važnosti prisustvovanja na sastancima. Stupili smo u vezu u svrhu izmenjivanja mesečnih izveštaja sa R. C.: Lau-

sane, Montreux-Vevey, Yverdon, Bern, Kjobenhavn, Oslo, Stockholm, Arad, Campina, Firenze, Genova, Milano, Budapest, Szeged, Bad Ischl, Celovec, Wien, Dresden, Frankfurt a/M, Freiburg im Breisgau, Hannower, Miinchen, Stettin, Stuttgart, FriedrichshafenLindau, Сезке Budejovice, Kolin, Melnik, Moravska Ostrava, Opava, Teplice Sanoy i Usti nad Orlici. Referišu se nedeljni izveštaji domaćih ı stranih klubova ı The News Letters iz Chicago.

173 sastanak 29. sept. Frekvencija or %. Intercity meeting klubova Beograd, Zemun i Pančevo. Beogradske ı zemunske goste koji su došli sa posebnom ladjom, dočekali smo u pristaništu. Iz Beograda je doslo 18 rotara sa svojim gospodjama na čelu sa direktorom R. I. Dr. Stojadinoviéem i pretsednikom Dr. Vladom Petkoviéem. Zemunske rotare, njih jedanaestoro, sa gospodjama, predvodio je pretsednik Wickerhauser. Novosatski klub zastupao je rotar Ivkovié sa gospodjom. Goste su primili u klupskoj dvorani pančevački rotari sa svojim gospodjama. Prisutno je bilo svega 84 osobe. Posle pozdravljanja ı upoznavanja prisutni su zauzeli svoja mesta kod lepo ukrasenog belog stola ı otpočela je večera. Pre pečenja uzeo je reč pretsednik Spaić ı pozdravio Je goste prigodnim rečima. Čita telegram brata guvernera u kojem nam zeli dobar provod. Pretsednici R. C. Beograd i Zemun zahvaljuju se sa lepim rečima gostoprimstvu i odaju priznanje ideji odrzavanja OvOg zajedničkog sastanka koja je ponikla iz pančevačkog kluba. Brat Wickerhauser predaje kao dar ukusno izradjenu zastavu svog kluba. Reči pretsednika bratskih klubova saslušane su sa velikom pažnjom ı pozdravljene su sa oduševljenim aplauzom. Brat Isailović pozdravio je prisutne dame. Na predlog brata Price poslat je telegrafski pozdrav R.C. Sofija. Brat Price diže svoju čašu sa svima prisutnima u čast R. C. Sofija. Odzržali su još uspele govore gospodja Jovanović iz Beograda, braća Kund ı Gaber iz Pančeva. Posle večere odpočela je igranka koja je trajala sve do ı sat kada smo goste ispratili na pristanište ı oprostili se, od njih u nadi što skorijeg vidjenja. Pančevačkim rotarim ostaće u trajnoj ı prijatnoj uspomeni ovo lepo veče.

8