Jugoslovenski Rotar

stanku je brat VI. Devčić održao ı svoj petminutni referat o ,,Cisto¢i narodnog jezika“, a brat barun Turković „O sadanjim prilikama u Nemačkoj“. Oba su referata bila neobično interesantna, pa su obojica braće bila nagrađena pleskom ı odobravanjem. Ovome je sastanku prisustvovao, kao gost, g. Higin Pajkurić iz Varne, pa ga je brat pretsednik toplo i srdačno pozdravio zahvalivši mu što se svakom prilikom, prigodom svog boravka u Sušaku, seća našeg kluba i posećuje пазе sastanke.

223. Sastanak 19. sept. Frekvencija 77°27 7%, Prisustvovao je kao gost brat rotar Paul Robert iz R.C. Usti na Labi, koga pretsednik srdačno pozdravlja moleći ga da naše pozdrave odnese svoj braći njegovoga kluba. Zatim braća pozdravljaju ı čestitaju rođendan br. M. Mikuličiću, izza čega je pročitan zapisnik ı pozdrav brata Cara. Brat Dr. V. Guteša održaje svoj petminutni referat „O bojnim otrovima ı zaštiti protiv njih“, koji su braća saslušala s velikim interesom i nagradila ga burnim odobravanjem. Izza njega je brat Dr. Pavelić održao referat o planu rada u Odboru za služenje u zvanju, koji će se, kao ı planovi rada u ostalim odborima, umnožiti ı dostaviti domaćim klubovima 1 guverneru. Kako je ovaj stastanak imao biti posvećen služenju u zajednici, po prihvaćenom planu rada u klubu, to Je brat M. Mikuličić izvestio o radu domaćih klubova, iza čega se gost, rotar P. Robert zahvalio na prijemu ı pozdravu saopštivši nam svoje utiske sa sastanaka s braćom pastguvernerom E. Markovićem ı Kujundžićem u Chicagu, Dr. M. Stojadinovićem u Podjebradu ı ing. Alaupovicem u Kralovem Hradcu. Zatim je brat Dr. V. Ružić izvestio da on preuzima pretsedništvo Odbora za služenje zajednici, mesto brata Đ. Ružića. Ujedno je zaključeno da se čestita bratskom klubu Novi Sad na odlikovanjima 11-orice bra¢e, kao i da se zamoli bratski klub Split da nam dostavi predavanje brata Bonačija o objašnjavanju nerotaru, Sto je rOtarstVO.

224. Sastanak 26. sept. Frekvencija 72°72 %, Prisustyovao је gost. rotar Franc Leist, iz R.C. Wien, koga pretsedavaju¢i toplo pozdravlja mole¢i ga Ча пазе pozdrave isporuči svoj braći rotarima u Wienu, na čemu se on

srdačno zahvaljuje. Zatim je saslušan dopis R. C. Sibenik i predlog da se intercity-miting primorskih klubova održi Još ove jeseni, nu s primedbom ı zaključkom da mesto sastanka svakako bude Rab, radi saobraćajnih veza, koje su, u drugom slučaju, za naš klub nepovoljne. Iza njega je saopšteno pismo brata guvernera odnosno predloga R. C. Subotica u stvari njegova štićenika St. Meze-a ı zaključeno da se odgovori da, nažalost, naš klub nema finansijalne mogućnosti da u tome pogledu pomogne, Jer ı sam ima štićenika kojeg potpunoma izdržava. Na to brat Dr. V. Ružić održaje svoje predavanje „O Crvenom krstu“ ı velikim zaslugama za to društvo i organizaciju osnivačice Miss Nightingham. Predavanje je saslušano s velikom pažnjom i interesom, pa su braća nagradila predavača burnim aplauzom. Iza toga Je on održao svoj referat o planu rada u Odboru za služenje zajednici, koji Je prihvaćen, kao ı plan rada u Odboru za služenje međunarodnoj zajednici, što ga Je saopštio, mesto otsutnoga brata Broza, brat N. Očigrija. Oba će se referata umnoziti i dostaviti domaćim klubovima i bratu guverneru.

Xx

R. CG. ŠT BEN TK

Sastanci (Meetings): Cetvrtak (Thursday) 20.30 Hotel Krka

69. sastanak 9. avg. Frekvencija 70°59 %, Pretsjeda potpretsjednik ing. Ljubi¢i¢, tajnik Vidié čita medju ostalom poštom čestitku bratu pastguverneru Edi Markoviću prilikom imenovanja za gen. direktora ,,Prizada“. Ovaj sastanak bio Je posvećen medjunarodnom sluZenju te je brat ing. Ljubičić pročitao prevedeno predavanje brata Dr. Canvina iz R. C. Genova pod naslovom „Od liberalne do korporativne ekonomije“. Iza predavanja sliJedila je kratka debata po ovom predmetu.

7o. sastanak r6.avg. Frekvencija 64°70 %,. Pretsjedatelj ing. Ljubičić. Tajnik izmedju pošte čita ı predloge R. C. Sušak ı R.C. Split о intercity-meetingu. Zaključeno Je prihvatiti predlog R.C. Sušaka da se meeting održi na Rabu, ako je R.C. Dubrovnik sporazuman. Brat Banica referira o djelovanju odbora za

27