Jugoslovenski Rotar

medjunarodno služenje. Odredjeni su referenti za izvještaje o stranim klubovima. Brat Jerko Bučić naš najmladji član održao je predavanje iz svoga zvanja: „Notarsko zvanje“. Povodom ovoga povela se ı debata o novom zakonu o maksimiranju kamata. Brat Žaja izvješćuje da je udovoljeno traženju trgovačkog udruženja za sniženje najma za prostor na novom gatu.

71. sastanak 23. avg. Frekvencija 58:89 %. Pretsjedatelj ing. Ljubičić pozdravlja gosta brata Dr. Aleksandra Babića i po njemu svu braću iz Sarajeva. Tajnik Komesarović čita prispjelu poštu. Primili smo programe rade R. C. Zagreba, Pančeva, Osijeka. Nakon kratke diskusije o programima brat Marušić je razložio program rada pododbora za potrebe sela. Brat ing. Ljubičić pročitao je predavanja brata prof.Dra Rolando, koje je održano u R.C. Genova, Italija: „O novom eugenetičkom zakonu sterilizacije u Njemačkoj“. 72. sastanak 30. avg. Frekvencija 29°41 %, Brat Ljubičić je preveo i pročitao nastupni ‘govor pastguvernera dra Milana Stojadinovića, održan prilikom njegovog izbora za ·'direktora R.1.

73. sastanak 6. avg. Frekvencija 5882 %. Pretsjeda ing. Ljubičić. Tajnik Vičić čita poStu, on zastupa mišljenje da se intercity-meeting jadranskih klubova odrzi jo3 ove Jeseni. Takav predlog šalje se svim jadranskim klubovima. Raspravlja se o Žželjezničkom voznom redu obzirom na turistički promet. Sastanak je posvećen akciji za razvitak turizma u Šibeniku i okolici. Daje se direktiva za osnutak društva „Rijeka Krka od izvora do ušća.“ Odbor za služenje Javnosti čita zapisnik svoje sjednice ı referira o stanju pojedinih akcija. Rotar Banica referira o stanju akcije za uredjenje dječjeg igrališta ı stanje oko izgradnje gimnazije. Brat Jakovljević isporučuje pozdrava brata Dr. Vladimira Leusteka (R.C. Zagreb), koji je bio na prolasku u Šibeniku.

74. sastanak 13. sept. Frekvencija 88:23 %. Pretsjeda pretsjednik Miloš Šupuk, koji se je vratio sa odmora. Zaključuje se da svaki brat koji po programu treba da održi svoje predavanje a ne može tom sastanku prisustvovati da to Javi pismeno unaprijed i po-

28

šalje napisano predavanje tajniku. Brat ing. ХМ/опко ргостао је refrat o štrajku rudara u ugljenokopu firme Monte Promina, gdje je on direktor. Brat Wonko opovrgao je tendenciozne glasine o stanju i postupku u ovim rudokopima i razjasnio odakle dolaze. Pretsjednik Supuk replicira potesko¢ée i borbe protivu demagogije, preporucujuci rad, upravu i vodstvo po rotarskim пасе та.

75. sastanak 20.sept. Frekvencija 82°35 %, Pretsjeda brat Supuk i govori o slaboj frekenciji u klubu povodom pisma brata guvernera Dra KreJjči. Odredjuju se predvodnici grupa Čija je briga biti da potsjeti članove svoje grupe pred sastanak i nastojati da svi dodju. Članovi koji izostanu dužni su podnijeti pismeno opravdanje prije sastanka i navesti razlog izostanka. Tajnik potsjeća braću da je našeg pretsjednika brata Miloša Šupuka zadesila teška žalost smrću brata blagopokojnika g. Ljuba Šupuka. Izražuje bratu pretsjedniku iskreno ı duboko saučešće. Ing. Ježina referira o pitanju taksa na turiste, a brat Žaja o dopisu kojeg je primilo Udruženje trgovaca od Ministarstva saobraćaja o aktuelnim potrebama Sibenika i okolice. Tajnik Vičić otvara diskusiju o postupku oko primanja novih članova. Brat Vaso Čok održao je predavanje „Odnos kupca i prodavaoca*“.

78. sastanak 27. sept. Frekvencija 88°23 20. Pretsjedatelj Supuk čita mjesečno pismo evropskog sekretarijata No. 4. NaglaSuje pitanje prisustvovanja sastancima. Postupat će se strogo po pravilima. Tajnik čita III. pismo guvernera brata Krejči. Referira o sastanku jadranskih klubova. Raspravlja se o sastanku jadranskih klubova, o društvu za saobraćaj stranaca, o osnutku društva „Rijeka Krka od izvora do ušća“ čija su pravila зазтауljena, a sastanak promicatelja zakazan je za 30. sept. 1934 8. Ovaj sastanak posvećen je pitanju regulacionog plana grada i luke te pitanju pučkih škola. Odbor za zajednicu odredio referente za pojedina pitanja. Brat Banica izvješćuje o dječjem igralištu, o gradnji zgrade za realnu gimnaziju. Na predlog brata Banice razpisane su nagrade: prva 200 Din druga i tre¢a po roo Din za najbolje djačke radove ovih tema: ı.) „U čemu je pravi nacionalizam“ i 2.) ,Sto treba da vezuje omladine evropskih пагода“.