Jugoslovenski Rotar

R. C VARAŽDIN Sastanci (Meetings): Petak (Friday) 20.00 Grand Hotel Novak

207. sastanak 7.sept. Frekvencija 60 %,

208. sastanak 14. sept. Frekvencija 55 %,

209. sastanak 21.sept. Frekvencija 85 %.

210. sastanak 25.sept. Frekvencija 85 %,

7. sept. bijaše sastanak namijenjen isključivo drugarstvu i zabavi. ı4.sept. bijaše sastanak namijenjen životu ı radu jugoslovenskih klubova, te drugih s kojima smo u vezi. 21. sept. bijaše glavni dio sastanka namijenjen raspravljanju o budućem radu kluba na osnovu zaključaka odbora za zadatke ı ciljeve, a 1 ekstenzija kluba, otvaranje novih klasifikacija ı primanje novih članova bijaše tema, Којој је posvečen velik interes. 25. sept. utorak ne petak bijaše dan posljednjeg sastanka, Кој! је imao svečan karakter kao samo jedan sastanak u godini: posjetio nas je brat guverner! Osvojio nas je svojom ličnošću, svojim pravim rotarskim duhom, učvrstio nas je i ojačao opet, bolje reći, uzdigao malo iznad dnevne malogradske monotonije. Opet smo jace osjetili što znači bit: ma samo mali dio velike svjetske rotarske organizacije. I tako se s pojačanom snagom laćamo opet rada.

x

К. С. УОКОУМУАК Sastanci (Meetings): Ponedeljak (Monday) 19.39 Grand Hotel

то4. зазгапак 3. зерг. Бгекуепаја 94'45 %. U otsutnosti brata pretsjednika, pretsjedava br. Fran Tirk, koji pozdravlja sve prisutne,

a najtoplije br. Streima iz zemunskog kluba. Tajnik čita zapisnike domaćih klubova, pismo brata guvernera ı ostalu poštu. Pojedini referenti referišu o radu stranih klubova. Braća Dr. Marković ı Dr. Lipovšćak izvještavaju o radu sjednice za služenje zajednici i predlažu, da se vukovarskoj omladini daruje skakaonica u Sokolskom kupatlu, a ujedno da R.C. obezbijedi prehranu ro siromašne školske djece iz grada Vukovara i nekolicine siromašne školske djece iz vukovarskog sreza. Predlog braće iz odbora za služenje zajednici jednoglasno se prima.

105. sastanak ro. sept. Frekvencija 83°35 7. Obavljeni su tekući poslovi. Brat Ing. Fran Funtak, kao pretsjednik odbora za služenje u klubu, podnaša program rada za tromjesecje oktobar—decembra 1934. Program rada je Jednoglasno primljen.

106. sastanak 17. sept. Frekvencija 88:9o %. Na tom sastanku bio je srdačno pozdravljen br. Stepansky iz osiječkog kluba. Br. Dr. Franjo Gruber drži svoje predavanje: „Zakon o gradovima“. Usporedjivajući stari zakon sa novim, iznašajući dobre i zle strane novog; zakona, odličan predavač je potpunoma uspjeo, da prisutne upozna sa ovim vrlo važnim i aktuelnim pitanjem. Predavanje je bilo najpomnije saslušano a predavač nagradjen odobravanjem. Iza toga razvila se interesantna i živa diskusija. U pogledu prisustvovanja na medjuklubskom sastanku u Pančevu (29. septembra) obećali su braća Dr. Gruber i Hinko Steiner, da ¢e po mogućnosti prisustvovati.

107. sastanak 24. sept. Frekvencija 83°35 %. Nakon što su posvrsavani tekući poslovi, zaključeno je da brat tajnik izvijesti osječki klub pod kojim bi uvjetima mogao njihov štićenik Topolski održati koncerat u Vukovaru. Čitajući izvještaj glavnog sekretarijata u Zurich-u, zaključeno je, da se tumačenje o „poslovnoj zloupotrebi“ uputi odnosnom odboru, koji ima pitanje proučiti i podnijeti klubu izvještaj. Nakon ovoga brat Dr. Velimir Marković drži svoje predavanje: „Radovi oko unapredjenja sanitetske službe i narodnog zdravlja u našoj zemlji“. Predavač je predavanje razdijelio u 3 poglavlja. U prvom poglavlju iznaša početne radove ı principe oko stvaranja sanitetske službe. U drugom poglavlju govori o uredjenju saniteta ı njegovom staranju o narodnom zdravlju u našoj ujedinjenoj državi i o ukazanoj pomoći i radovima od stranih država. Napokon u trećem poglavlju govori o novom uredjenju saniteta ı unapredjenju narodnog zdravlja na principima etatizovanja zdravstvene službe ı njezinog medjunarodnog, značaja. U svom predavanju obuhvatio je predavač radove prije rata, neposredno poslije rata i napokon radove posljednjih deset godina. Interesantno predavanje bilo je nagradjeno živim odobra-

29