Jugoslovenski Rotar

Na drugom sastanku uveden je u klub tiskar Harry Ruggles. Mjesec dana kasnije dobio je klub za pretsednika Schiele-a. Predlagala se razna imena za klub; između ostalih doneseno je po Paulu Harris-u ime „Rotary“, ı klub ga је smjesta usvojio, ı to prema početničkom običaju, da se članovi sastanu u poslovnim prostorijama svake sedmice kod drugoga klupskog člana.

Broj članova dizao se naglo. Doskora se odlučilo, da će se članovi sastajati o podne ili uveče u kojem hotelu. Naravno da je to vodilo k pravilnom poslovanju, koje je za sastanke predvidjevalo u prvom redu slobodno objašnjivanje gospodarskih pitanja članova. Prve godine primilo se u klub i Rufus-a F. Chapin-a, bankara, kao aktivnoga člana, što je on jos i danas; on je riznicar Rotary International, otkako se je pokret digao do internacionalnoga udruženja.

Članarine nije klub sakupljao; izdatke se krilo od kazni u visini od so cents za svaki izostatak od sastanka. Često je Paul Harris izmislio duhovita iznenađenja da sastanke poživi da ih učini privlačnima i da promiče pobližnja upoznavanja. Harry Ruggles uvede zajednitko pjevanje u klubu, pa i danas još, nakon trideset godina vodi on pjevanje u Rotary klubu Chicago.

Iz početka polagala se velika važnost па besprikoran gospodarski glas onoga, kojega se pozvalo da pristupi u klub. To načelo uneslo se Je u zbirku poslovnih pravila o vladanju, za koje se je izrekao drugi kongres i u kojima se, izmedju ostaloga, veli: „Rotary klub zahtijeva na gospodarskom području besprikorno vladanje, poštenje i visoki moral.“

Jednom dozna neki član, liječnik, da je u ljekarstvu izobraženom propovjedniku crkao konj, koji ga je po službenom poslu nosio u gratsku četvrt k ubogarima na zapadnom kraju grada. Da se pomogne čovjeku, koji nije bio blagoslovljen dobrinama sreće, bilo je upriličeno sabiranje milodara za priJatelja ubogih, da si nabavi drugoga konja; iz toga razvila se malo po malo opsežna radinost za služenje općenitosti.

Neprestano Je rastao R. C. Chicago i brojem članova i uticajem. Skrb za širenje bistva Rotary-a vodilo je članstvo kluba, koje je na svojim poslovnim putovanjima drugima o njem pripovijedalo. Posjetnici kluba iz drugih gradova pripovijedahu kod kuće o načelima kluba. U povijesnici života Paul-a Harris-a govori se obzirom na postanak Rotary-a:

„Kada rotari prviput sretnu Paula, događa se, da mu čestitaju na porastu pokreta pa dodaju: Mislim da ste u početku jedva očekivali, da će pokret rotarstva obuhvatiti cijeli svijet. Ne rijetko čujje se riječ: Oni su bolje ı uspješnije gradili nego su slutili. Sve to pokazuje, čini se, da se Je smatralo, po općenitom dojmu, da je širenje Rotary-a nešto do tada neviđena i ponajviše slučajna. Ništa ne bi moglo biti dalje od istine; plan se Je izradio najtočnije i ozbiljno se Je provodio u djelo.“

(Nastavak u narednom broju.)