Jugoslovenski Rotar

RADOMIR JOKIĆ — + 28. decembra 1934.

(Oproštajni govor Dra.V. Kujundžića na grobu | Radomira Jokića-„Bostona“ jo. decembra 1934.)

Dragi brate Rotare!

Još nam se, tako reći, nisu ni suze osušile za našim dragim bratom doktorom Kostom Jovanovićem, a ono, eto, već drugi udar žalosti u Beogradskom Rotarstvu.

Kao dečko pošao si iz svog sela u široki svet, što se život zove, trudeći se, i danju ı noću, da što više znanja ı ISkustva stečeš, da bi koristio ı sebi ı svojoj okolini. 1 tako prošavši preko Beograda mnoge kulturne centre srednje Evrope, vratio si se u svoju otadžbinu, da svojim stečenim znanjem 1 umenjem digneš ugled Beograda, onda neznatne prestonice malene Srbije.

Ratovi su prekinuli svaki rad u zemlji, pa ı Ti si morao napustiti svoju fa-

+ Radomir Jokić briku ı poći na odbranu domovine.

Ali posle ratova sa udvojenom snagom i clanom Ti se prihvaćaš stvaranja velike i onda jedine fabrike obuća „Boston“ i za 15 godina neumornog i požrtvovnog rada uspevaš da fabriku uvedeš u red najsolidnijih industrijskih ustanova u Beogradu.

I tada, Када је trebalo da malo odahneš, da se odmoriš i zadovoljno pogledaš za sobom pa da vidiš ostvarene nade i uspehe, o kojima si snevao, polazeći iz svog sela pre 4o godina, smrt Te zateče ı otrže od Tvog rada ı "Tvoje mile porodice.

Beogradski Rotary klub, Još pri svome stvaranju pre šest godina, izabrao Te je za redovnog člana kao najboljeg pretstavnika Tvoga zanata ı Ivoje industrijske grane.

Draga sestro, ı draga deco milog nam pokojnika!

U ime beogradskog Rotary kluba, Ja vas molim da primite naše najiskrenije saučešće u vašem gubitku, a vi, deco, imajte pred sobom uvek sliku vašeg, oca, puna vrednoće ı požrtvovanja, ljubavi ı odanosti prema poslu ı svoJoJ porodici.

Neka je slava bratu Radomiru Jokiću ı večan spomen medju nama!

*