Jugoslovenski Rotar

pom članova, da svoj članski almanah popunimo i popravimo. Još u decembarskom mesečnom pismu zamolio sam bio klubove da mi dojave promene u članstvu, ali odziva na tu moju molbu nije bilo, stoca ne mogu niti danas da objavim sve promene. Ponoyno molim bra¢u tajnike da mi bez zatezanja pošalju tačan spisak sviju članova, koji su za vreme od tr. julija do 31. decembra 1934 stupili u klub ili istupili iz njega.

2.) Naš je R. C. Vukovar postigao meseca Januara, glede prosečne mesečne frekvence, rekord ne samo u tekućoj godini nego rekord od postanka našega distrikta uopste. Sa 95°56 % frekvencom prednjači on svima ostalim klubovima. Iskrena mu hvala!

Naša prosečna frekvenca digla se je u minulom mesecu па 78:58 %. 1 to је rekord u poprečnoj mesečnoj frekvenci od postanka našega distrikta! Srdačne bratske pozdrave šalje Vam vazda odani

Dr. Viljem Krejči, guverner 77. distrikta R. 1. Xx

TRIDESETA GODIŠNJICA ROTARSTVA

Devetnaesti vek iščupao je čoveka iz mira i sredjenosti, pa i primitivnosti dotadanjeg zivota. Tehnički napredak usadio je u srce čoveka veru, da može lako znatno povisiti standard svoga života, pa i čvrstu odluku да са povisi. Tako je nastala trka za dobrima, koja u istoriji čovečanstva nema premca. Čovek ide u toj trci preko leševa, njegovo srce okruži se tvrdom korom neosetljivosti prema svemu što se njega izravno ne tiče, i brzina njegovog amoka ne da mu da vidi prirodu, porodicu, prijatelje, umetnost...

Šikago na početku ovog veka sigurno je mogao poslužiti kao simbol te ludačke trke. Čovek topla srca, žarka osećanja, duboka smisla za sve što je lepo ı plemenito, nije mogao lako da i sam krene ovim tempom. Zato je mladi Paul P. Harris, koji se posle dalekih putovanja nastanio tamo kao advokat, osećao silnu osamljenost i prazninu u toj sredini i okupio nekoliko prijatelja sličnog osećanja, koji su u svom medjusobnom prijateljstvu tražili ı našli ono što im velegradski život nije mogao da pruži.

Ovaj mali krug prvih rotara nije imao velikih pretenzija. Sigurno niko iz Harrisovog društva nije ni slutio, da je baš to društvo govorilo iz srca stotinama hiljada ljudi, koji su okovani u svoj posao ili zvanje.

Preterana težnja za bogatstvom krha čovečanstvu kičmu, jer zdravlje rase ı život pokoljenja traži veliku povezanost sa prirodom ı prirodan način života ı rada, a pre svega mora duh da nadjača materiju, a ne obrnuto. Volja, da se postignu postavljeni ideali, mora da zrači iz čitave ličnosti pravog, čoveka, koji ne može da ostaje bez kulture srca ı bogatog unutrašnjeg života.

'To su hteli prvi rotari, ı evo to je uzrok neočekivanog poleta rotarstva oko čitavog globusa.

4