Jugoslovenski Rotar

Konferencija је trajala tri dana od petka 10 do nedjelje 12 maja.

Brata ing. Alaupovića i mene čehoslovački rotari su vrlo srdačno dočekali. Našli smo starih znanaca još sa konferencije na Bledu, kao i sa naše konferencije u Ljubljani. Pogotovo brat ing. Alaupović, koji je češći gost čehoslovačkih klubova bio je oduševljeno primljen i dočekan. Našli smo tamo naše stare znance i prijatelje: guvernera Zabu, past-guvernera Neuwirta, past-guvernera Vrani-a, rotara Čižeka, koji ima temperamenta dovoljno za čitavu Čehoslovačku, rotara Sehreibera, rotara Havličeka i mnoge druge a nadasve našli smo jednu ne samo rotarsku nego i bratsku slavensku sredinu u kojoj smo se osjećali kao u svojim rođenim klubovima.

Čehoslovački rotari ozbiljno rade i uživaju veliki ugled u međunarodnom rotarstvu. Dok se na našim distriktnim konferencijama uvriježio sistem rada po kalupu brata Ede Markovića to je naša konferencija do sada uvijek radila po odborima za služenje, čehoslovačka je konferencija ovaj put radila po odborima iz zvanja. Tako je na primjer bilo sedam takovih stručnih skupina i to:

I skupina: Trgovina, obrt i zadruge; Tema: Nelojalna konkurencija. II skupina: Novčarstvo; Tema: Pitanje kamata i zajmova. III skupina: Industrija; Tema: Plansko gospodarstvo. IV skupina: Javna i pravna služba; Tema: Javna i samoupravna administracija. V skupina: Poljoprivreda; Tema: Kultura potrebitog bilja u poljoprivredi. VI skupina: Zdravstvo; Tema: Nedostaci u današnjoj ljekarskoj službi.

VII skupina: Briga za mladež; Tema: Poboljšanje školskog odgoja naše

mladeži.

Te skupine radile su u subotu po podne i izradile rezolucije koje su u nedjelju čitane i primljene u plenumu konferencije. O tim rezolucijama izvijestit ću još naknadno da se dobije još bolja slika o radu čehoslovačke distriktne konferencije.

U subotu na veče bio je banket sa plesom. Tu su se izredali pozdravni govori, a naročito je pretsjednik domaćinskog kluba rotar Dr. Jindrich Urbanek pozdravio goste iz drugih distrikata.

Poslije banketa razvio se ples i zabava koji su potrajali do sitnih sati. U nedjelju prije podne bilo je plenarno i zakljuéno zasjedanje konferencije. Pročitane su i primljene rezolucije. Brat Alaupović držao je vrlo lijep govor i pozdravio konferenciju u ime Rotary International dok sam ja pozdravio i zaželio svaki uspjeh konferenciji u ime našeg distrikta. Svi su žalili što je naš dragi guverner dr. Viljem Krejči bio spriječen da konferenciju lično posjeti i svi su se naro¢ito sjeéali naSih past-guvernera Ede Markovića i dra. Milana Stojadinoviéa.

Zajednickim fotografiranjem završena je konferencija, a poslije podne je upriličen izlet u Beskide na Radhošt. Veče smo sproveli zasebno Radovan i ja u krugu Čehoslovačkih rotara i prijatelja, a na stanicu nas je ljubazno još ispratio naš dragi prijatelj dr. Havliček. |

Želim i ovim putem da zahvalim čehoslovačkim rotarima na ljubaznom dočeku i na prijateljstvu koje su nam iskazali. Čehoslovačke i jugoslovenske rotare osim rotarstva veže i duboko prijateljstvo i uvjeren sam da će naše veze biti iz godine u godinu dublje i intimnije.

18