Jugoslovenski Rotar

IZ NAŠIH KLUBOVA — JUNI 1935

КОЛЕ ВАМ ARIE) ORCA

(Meetings): Petak (Friday) 20.00 Hotel Palace

Sastanci

115. sastanak 7. juna. Frekvencija 80°)o. Čita se dopis Uprave policije, koja traži informacije O pravilima ı radu kluba. Brat ing. Marković referiše o velikim elementarnim Stetama od mraza i leda u Vrbaskoj banovini.

116. sastanak 14. juna. Frekvencija 80". Gost nerotar Leos Milec. Kod otvaranja sastanka brat pretsednik pozdravlja gosta, kao ı novoga člana brata Rajka Malića toplim riječima. Čita se vrlo lepi pozdravni dopis R. C. Calcutta, koji opisuje Zivot kluba i sredine u kojoj se razvijao. Zakljucilo se da se odgovori u istom smislu i da se šalje skoro izašli članak brata Bocarića o Vrbaskoj banovini u Jug. Rotaru. Brat pretsednik referiše o putu u Jajce nekolicine članova prigodom osvećenja novosagrađenog Sokolskog doma, koji je u glavnome djelo našega brata ing. Šlajmera. Brat Šlajmer u ime svoje i Sokolskog društva u Jajcu zahvaljuje braći na ukazatoj pažnji. Brat Dr. Moljević referiše o svom putu u Beograd, kao delegat banjalučke opštine, Ministru saobraćaja radi projektovane automobilske ceste BeogradZagreb. 117. sastanah 21. juna. Frekvencija 66:63". Ovaj, kao i prošli sastanak održan je u kantini kod Trapističkog samostana Marija Zvezda, gde je nakon službenoga dijela vrijeme ugodno prikraćeno kuglanjem do kasno u noć.

118. sastanak 29. juna. Frekvencija 66.66". Gost rotar brat Dr. Jaroslav Cisar iz Brna. Brat pretsednik pozdravlja srdačno gosta, koji redovno svake godine posjećuje naš klub i koji je nama u svoje vreme donio prvu zastavu iz inozemstva. Čita se izveštaj inauguracije R. C. Leskovac. Pretsednik izveStaya o uspjehu našega pitomca Milorada Miškovića, koji je školsku godinu svršio sa dobrim uspehom i koji moli da mu se i dalje omogući školovanje. Brat pretsednik referiše o svojem putešestviju u društvu uvazenog brata guvernera po jadranskoj obali u svrhu posjete dalmatinskih klubova. Svi

posjećeni klubovi ı to Dubrovnik Split ı Šibenik srdačno i bratski su nas dočekali, tako da smo se u toj bratskoj, toploj rotarskoj sredini osećali kao u vlastitom klubu. U Dubrovniku pokazali su nam gradske znamenitosti braća Bravaci¢, Hroznicek i Čurlin, U Splitu razgledali smo pod stručnim ı neobično poučnim i prijatnim vodstvom brata Dr. Abramića tamošnje starine. A u Šibeniku pravljen je izlet u pratnji većeg broja tamošnje braće na slapove Krke, gde se razgledala i električna centrala, koja je polje rada braće Šupuk i Ljubičića. Vrlo su bila interesantna predavanja brata Čurlina o izgradnji Željeznickih pruga Dubrovnika sa zaleđem, brata Vidoevića (Dubrovnik) o problemima turizma. Brat Matošić (Split) pozvao je banjalucki klub na saradnju u pogledu interesovanja merodavnih mesta za izgradnju unske Zeljeznicke pruge prema Splitu. Klub rado prihvaća taj poziv ı Zaključuje se da se ispitaju pozitivne mogućnosti u tom pogledu. Brat Dr. Moljević iz svojih uspomena opisuje okolnosti pod kojim Je Žerajić posle aneksije Bosne pokušao atentat na tadanjeg poglavara zemlje generala Varešanina i O muževnoj smrti Žerajića.

kee, BE OG RAD

Sastanak (Meetings): Ponedeljak (Monday) 20.00 Hotel Srpski Kralj

325. sastanak 3. juna. Frekvencija 68.63". Gosti rotar:: Desković, Subotica; Popović, Skoplje; Kiepach, Dr. Ploj, Luckman, Maribor; Špajzer, Osijek ; Stipanović, Split; Dr. Zorić, Zemun ; Paul Voos, Leipzig ; N. Ritter, Berlin. Sekretar Koen daje izveštaj o inauguraciji kluba u Leskovcu i Bitolju. Posle toga sekretar čita pismo R. K. Sofia kojim nam javljaju o osnivanju novog kluba u Varni. Izveštaj je primljen sa opštom radošću, te pretsednik i ovom prilikom izjavljuje naše iskrene čestitke Rotary klubu u Sofiji. Zatim rotar Jovanović odgovara na razna pitanja i primedbe postavljene na prošlim sednicama s obzirom na njegovo predavanje o elektrifikaciji naše države. Govornik daje tačne

19