Jugoslovenski Rotar

Posebno je podvučena u pozdravnom govoru slučajnost, da se sastadoše u Parizu pretstavnici dvaju susjednik distrikata, koji usljed posebnih prilika nisu imali do sada prigode, da zajedno sarađuju — uz želju, da taj sastanak bude početak novih veza i što boljih međusobnih odnosa. Znadem da se toj želji pariške braće i Vi pridružujete.

Na putu preko Atlantika našli smo se 6 Rotara iz 6 zemalja, sa 3 kontinenta. Klubovi Bombay, Prag, Goteborg, Cape Town, Portsmouth i Sušak bili su zastupani. Bio je odmah organizovan posebni klub S/S »Seythia«, koji se dnevno to¢éno u 6h sastajao, da raspreda razna rotarska pitanja i prilike u našim zemljama.

Boravak u New-Yorku je ugodan jer su nam drugovi iz R. C. New-York u svemu na ruku, a isto tako u Chicagu, gdje nam gostoljubivi domovi Rotara stoje otvoreni.

E. Robinson, koji je tamo ovih dana iz Engleske stigao, a kojega slučajno sretoh u hotelu, pita za svoje jugoslovenske prijatelje, a naročito za Iku i vodi me u glavni naš sekretarijat, gdje sam imao prigode, da se divim savršenoj organizaciji tog ureda u kom rade preko 100 lica.

Ponosni na Rotara Meštrovića, vode me pred njegove »Indijance« i u muzej, da se divim njegovim djelima.

T o. mj. popodne ostavljamo posebnim vozom Chicago. U vozu je P. Harris, predsjednik Bob Hill, potpredsjednik Gaminara, gl. sekretar Ch. Perry, Saša Potter i još kojih 250 Rotara sa štabom od kojih 30 činovnika potrebnih za rad na konvenciji. Tri dana i tri noći traje put. Dostaje šetnja kroz voz, da se upoznaš sa svakim. Put nije naporan i prolazi u prijateljskom razgovoru brzo. Posebne rotarske novine izlaze dnevno u vozu i donašaju novosti i šale iz našeg društvenog života, a večernje kino predstave, na kojima se prikazuju i filmovi Princa Purachatre i kod kojih on daje lično objašnjenja, prikazuju nam život iz raznih krajeva svijeta, kao i razne radove pojedinih Rotary Clobuva u služenju zajednici.

Odmah po dolasku u Cuernavacu, započinje tamo visoka rotarska škola za nas. Upoznajemo se sa strukturom i upravom R. I., raspredaju se razni problemi, koji očekuju rješenje.

Nakon 5-dnevnog rada, polazimo u Mexico City na konvenciju, koja je privukla preko 5000 Rotara iz čitavog svijeta — opet nova poznanstva i nova prijateljstva, koja imadu da služe kao jedna karika u velikom radu na zbliženju čovječanstva.

Program konvencije odličan, rad u pojedinim odborima interesantan. Dnevno prijateljski sastanci pojedinih grupa.

Osobiti interes vlada za izbor pretsjednika, odbor u kojemu sam i ja članom, obavlja taj nelagani posao.

Ed. R. Johnson izabran je pretsjednikom za buduću godinu.

Toliko za sada, o tom našem velikom zborovanju.

Sada ali braćo treba da ispunim u ime svih nas jugoslovenskih Rotara jednu dužnost; da se zahvalim bratu Dru. Krejčiju na njegovom predatnom radu u vodstvu našeg distrikta u minuloj godini.

Čovjek rijetka značaja, pun ideala znao je unijeti tu svoju ličnu, tako snažno akcentiranu notu, u naše klubove i dao time vrednote, koje ćemo zadržati.

Nastojati ću poći putem kojega nam je on utro. |

Uz najsrdačnije rotarske pozdrave Vaš odani Vam

Dr. Viktor Ružić, guverner 77 distrikta R. I.