Jugoslovenski Rotar

u doba lagodnog kupanja, nego i u danima burnim, olujnim, da pokažu, kako umiju i oni, a ne samo njihovi guverneri, da prkose oceanima i njihovim strahovitim sirenama.

Navigare necesse, vivere non necesse kako ono veli naš novi guverner, brat dr. Viktor Ružić, koji se i sada, dok ovo pišem, lomi negdje na Atlantiku.

U ovoj našoj »morskoj kampanji« pomagaće nas — uvjereni smo — i naši ostali klubovi na Jadranu. Imamo mi sušački rotari s njima još jedan zajednički zadatak, ne manje ozbiljan i važan. Naša rotarska porodica, pored braće u našem distriktu, broji svu silu članova razasutih po čitavom svijetu. Ta naša braća — i ona iz najudaljenijih strana — znadu za našu lijepu zemlju, i već se nekoliko puta desilo, da su u većim skupinama došli k nama u posjete. Prvi je tu na »bratskom udaru« slavni grad Sv. Vlaha i mi znamo s koliko požrtvovnosti i bratske, a ujedno i gosparske srdačnosti vrši naš dubrovački klub u takvim zgodama svoju domaćinsku dužnost. Tako rade i bratski klubovi u Splitu i u Šibeniku, a i naš ovdješnji na Sušaku.

Ovome bratskom kontaktu članova domaćih sa članovima stranih klubova treba posvećivati sve veću pažnju. To traži od nas u prvom redu naš rotarski zakon, a potom i specijalni interesi našega kraja i zemlje naše. Nemojmo se zavaravati, još postoje u svijetu o nama i prilikama našim štetne predrasude, koje treba raspršiti. Tome hvalevrjednome cilju može mnogo da pridonese i ovo naše općenje sa članovima stranih rotarskih klubova. Lijepo je ono kazao neko: jedno je, kad s Jugoslovenom govori Englez ili Francuz, ili pripadnik kojega drugoga naroda, drugo je kad s jugoslovenskim rotarom, govori rotar engleski, francuski i t. d. U prvom slučaju vode takve razgovore dva stranca, koji mogu biti među sobom i znanci, čak i prijatelji; u drugom slučaju razgovaraju dva rotara, a to znači — dva brata.

Jasno je, da će jedna takova — ako smijem reći — »rodbinska veza« raspršavanju onih nemilih predrasuda pridonijeti mnogo više, nego li bi to mogle učiniti kojekakve hladne, diplomatske, pa ako hoćete, čak i prijateljske veze.

Naš »Jugoslovenski Rotar« gajiće i unaprjed to naše rotarsko bratstvo. Radeći tako služićemo svi u prvom redu našoj dragoj i velikoj Otadžbini, a po njoj i čitavom čovječanstvu.

Sušak, u junu 1935. Моле Clan Rim ino

~

PAST HARUN AL RAŠID:

ОИ А ОУ ПИ А А О ИК ОИ

LESKOVAC—BITOLJ—VRSAC—BACKA TOPOLA

Upravo neverovatnu radinost pokazali su naši klubovi na polju spoljašnje ekstenzije u poslednjim sedmicama minule rotarske poslovne godine. Izri¢na želja prospektivnih klubova da bi se njihova inauguracija obavila Sto pre, a svakako jos pred kraj rotarske godine, nije se smela omalovaziti, pa zato ajde na put bez obzira na letnju vrućinu i na neugodnosti putovanja vlakovima, koji su baš u ovo vreme prenatrpani našim putnicima — osobito ove godine, kad su vozne cene snižene.