Jugoslovenski Rotar

Institut je već dosad pokazao neke čedne uspjehe, ali svojoj misiji neće moći uspješno da udovoljava, dok mu se ne ostvare spomenuti nužni preduslovi. Zato mu je potrebna svestrana i stvarna pomoć, jer dok naš jadranski susjed radi punom parom na smišljenom i savremenom unapređenju svog ribarstva, nije u interesu naše države da oklijevamo ili da napredujemo nesavremenim tempom.* )

<

OPSKRBA VODOM DALMATINSKE LG: ORE

Rudarski kraj, koji obuhvaća teritorije političkih općina šibenske prominske i drniške, pored toga što je pasivan u ishrani radi svoje krševitosti, neplodnosti, još pasivniji je u onom što je najbitnije za najprimitivnijeg čovjeka, a to je pitka voda i voda za opšte potrebe jednog živućeg bića.

Ima sela u ovim opštinama koja u ljetnoj sezoni uopšte nemaju vode na dvadesetke kilometara unaokolo, a ona što je imaju, to su nečiste lokve i baruštine.

Ona sela koja leže uzduž željezničke pruge, ponešto se pomažu sa vodom željezničkih stanica, ali ni stanice im ne mogu u tom pogledu niti mali dio najnužnijih kućnih potreba namiriti, jer im vode ne pretiče, obzirom da se voda dovodi u cisternama. Usljed toga, u ljetno doba, željeznička direkcija svake godine određuje veći broj cisterna naročito radi snabdjevanja pučanstva. Tako n. pr. od Perkovića do Drniša, vidi se svake godine u ljetno doba stalna neugledna slika gužve naroda na željezničkim stanicama, koji čeka na vozove iz kojih im se dijeli voda na litre.

U godini 1927 pokrenulo se to pitanje u vezi sa potrebom opskrbe vodom državnih željeznica na stanicama Drniš-Petković-Slivno.

Međutim došao je iz Zagreba profesor Filipović, usljed poziva pojedinih sela i svjetovao im je da se voda istražuje na mjestima koje je on označio. Tada je započelo bušenje bušaćim strojevima te se je utvrdilo da na više mjesta uistinu postoje podzemne vode, ali na žalost u neznatnim količinama. Kod svakog takovog istraživanja došlo se do uvjerenja da su svi takovi radovi u naSoj krSevitoj dalmatinskoj Zagori uzaludni, a da je jedini spas i mogućnost redovite opskrbe уоdom, uvijek bio i za uvijek ostaje, samo rijeka »Krka«, iz koje se opskrbljuje vodom i sam grad Šibenik.

*) U međuvremenu dok se ovaj članak štampao u »Poljoprivrednom Glasniku« novosadskom, Ministarski savjet ovlastio je gospodina Ministra Prosvete da donese zakon o Oceanografskom institutu kao uredbu sa zakonskom snagom. U interesu ostvarenja programa tog instituta na korist naše nauke, prosvjete i privrede bilo bi potrebno da se shodno spomenutom ovlaštenju ta uredba najhitnije donese.

20