Jugoslovenski Rotar

po praktično ribarstvo. Nužno je da se pozna brzina rastenja, da bi se uzmoglo prosuditi vrijeme koje je potrebno da se iskorišćavano more obnovi ribom tržne veličine. A kako brzina rastenja varira, traže Joj se uzroci, jer i male razlike u tjelesnom porastu ribe kod ribolova sa milionskim ciframa imadu velikog ekonomskog: efekta. Određivanje starosti, među ostalim, neophodno je potrebno za razumijevanje t. zv. fluktuacija kojima podleži ribolov. Neke su ribolovne godine za razliku od ostalih neobično bogate ribom. Velimo da količina ribljeg naselja, a s njome i uspjeh ribolova fluktuiraju. Ispitivanjem fluktuacija i njihovih uzroka našlo se da bogatstvo izdašnih godina prouzrokuju većinom individui jedne generacije. Utvrđeno je da najviše ribe strada u prvoj, nejakoj dobi njena života, pa se s razlogom smatra da zaslugom obilnih godina moraju biti neobično povoljne prilike za razvoj dominirajućih mladunaca u godini kad su svi ugledali svijet. Tačno poznavanje uzroka fluktuacijama, uz poznavanje brzine rastenja, vodi postepeno k mogućnosti tačnog predviđanja izgleda za ribolov, proricanja za izvjesnu godinu ili niz godina unapred, naročito kad se spoji s detaljnim poznavanjem uzroka seobama. Suvišno je i isticati važnost mogućnosti takvog predviđanja.

Konačno, produkcija riba u moru zavisna je i o mnogim konkurentima i izravnim neprijateljima riba, koji je ograničuju. Za razumijevanje produkcije i trošenja ribljeg naselja u moru potrebno je zato, kako se vidi, da se detaljno upozna život svake korisne riblje vrste i čitava njena živa okolina, a kako i riba i njena živa okolina zavise na koncu i o fizikalno-kemijskim svojstvima morske vode, potrebno je voditi računa i o toj mrtvoj okolini. Napokon, od naročitog: je značenja utjecaj što ga sam čovjek ribolovom izvodi na riblje naselje. Za prosuđivanje tog utjecaja potrebno je još i stručno poznavanje ribolovne tehnike i stručno vođena statistika, ribolova. -

Za rješavanje ovih ribarstveno bioloških pitanja morskog ribarstva. postoji čitava jedna komplikovana metodika. U naprednom svijetu njihovo postepeno razjašnjavanje dovodi već do vrlo korisnih rezultata. Kod nas su radi nerazumijevanja i neinteresovanosti bivše A. u. monarhije, koja je vladala primorjem, ostala sasvim otvorena. Danas pak, osnivanjem i razvojem Oceanografskog instituta, ostvaruju se mogućnosti da se u to područje s uspjehom zahvati. U interesu našeg morskog ribarstva, kao privredne grane prvoga reda na moru, kao i u interesu našeg nacionalnog prestiža na Jadranu Oceanografskom institutu treba omogućiti da izvrši svoju zadaću na tom području. Preduslov je da se hitnim rješenjem triju pitanja, na kojima živo radi Odbor za O. Institut, obezbijedi život i rad instituta:

1) da se donese zakon o Oceanografskom institutu, koji treba da mu osigura potreban personal i sredstva za rad;

2) da se dobiju sredstva za izgradnju neophodno potrebnog istraživačkog broda; (zagrebačka Komora za Trgovinu, Obrt i Industriju dala je inicijativu i prvi obol za to, a pridružilo joj se i Ministarstvo Poljoprivrede); 3) da se dovrši institutska zgrada, nutarnje uređenje i instalacije, te lučica pred institutom, ¢iji je juzni lukobran veé izgradilo Ministarstvo saobraćaja.

19