Jugoslovenski Rotar

jer oskudijevanjem u onom što je najbitnije a to je nesumnjivo voda, znači ne imati uslova za život. Izgradnjom ovog vodovoda dala bi se mogućnost da naš seljak goji uzornu marvu, da se bavi peradarstvom, voćarstvom, povrtljarstvom, da goji duvan koji u ovom kraju jako lijepo uspjeva, te da se bavi mnogim drugim poljoprivrednim granama, koje u ovom kraju imaju sve uslove za lijep razvoj, osim jednog najbitnijeg uslova, a to je voda.

+

Dr. Aleksije Jelačić (R. C. Shoplje).

SA LETNOG PUTOVANJA PO CEHOSLOVACKO] I NEMACKOJ*)

Letnje ferije ove godine iskoristio sam za jedno nauéno i informativno putovanje u Čehoslovačku (u koju sam došao po osmi put) i u Nemačku (četvrti put, ali nacional-socijalističku Nemačku posetio sam tek prvi put). Pre svega hteo bih da se zaustavim na čisto rotarskim impresijama. Ja sam obišao šest čehoslovačkih klubova (Prag, Pilzenj, Tabor, Rudnice nad Labom, Pisek i šušice na Šumavi) i dva nemačka (Drezden i Berlin). Moram odmah naglasiti da sam svuda bio najlepše primljen; ovu pažnju braće rotara pripisujem dakako ne mojoj malenkosti, nego u prvom redu faktu da sam jugoslovenski rotar. Bratstvo i ljubav braće Čehoslovaka prema Jugoslaviji dovoljno je poznato, a i u Nemačkoj sada se i zvanični i društveni krugovi trude da budu što predusretliviji prema Jugoslaviji. Treba još napomenuti da provincijalni klubovi poklanjaju gostima veću pažnju, nego prestonički, ali to je neizbežno...

U čehoslovačkim klubovima. postoji lep običaj pozdravljanja državne zastave kojim počinje zvanični deo svakog rotarskog sastanka. U nekim klubovima tom prilikom čak se zastava podiže na malu katarku kao na nekoj lađi. Svi članovi ustaju u najvećem redu. Povodom moga dolaska u nekim klubovima odana je na isti način pošta i jugoslovenskoj zastavi. Sastanci se drže kao i kod nas u veče. Neki klubovi ostaju na okupu do kasno u noć. Sem Praga, gde se večerava i zasedava za mnogobrojnim posebnim stolovima u jednoj od lepih dvorana opštinskog reprezentacionog: doma, u drugim klubovima, koje sam posetio, svi rotari sede za jednim stolom. Na pojedinim sastancima mesta menjaju, ponekad vuku kocku ko s kime će da sede, ili ovo određuje pretsedništvo. Neki klubovi (na primer Tabor) imaju naročito lepo posuđe sa rotarskim znakom (tanjure, čaše za pivo i vino, pepeonike). U praškom klubu plaća se unapred nadkonobaru (kao i u nemačkim klubovima).

*) Odlomak iz predavanja, održanog u Rotary Klubovima Beograd (19 aug.), Zemun (22 aug.) i Skoplje (30 aug.).

22