Jugoslovenski Rotar

U klubu u Pragu bio sam pozdravljen na srpsko-hrvatskom jeziku od strane jednog člana koji dobro našim jezikom vlada. Inače to je običaj u Pragu, da se rotari-gosti iz inostranstva pozdravljaju po moguénosti na jeziku zemlje iz koje dolaze.

U klubu Prag prisustvovao sam vanredno zanimljivom izveStaju brata guvernera čehoslovačkog distrikta dra. Hize o ovogodisnjoj konvenciji u Mexico-City. Sa naro¢itim zadovoljstvom su braća praški rotari konstatovala veliku aktivnost i uspeh svoga guvernera na konvenciji. Ovaj uspeh potvrdio je i prisutni na sastanku gost-rotar, čehoslovački ministar u Mexicu, brat Kvčtonj. Iz izveštaja brata Hiže videlo se, koliko je značajan rotarski pokret u svetu. Brat dr. Hiža u svom predavanju govorio je opširno o zajedničkom radu sa našim bratom guvernerom drom. Ružićem koga se vrlo rado seća.

U klubu Tabor osobito je važno vrlo visoka frekvencija: i pored letnjeg doba, čini mi se, da su sva braća bila prisutna. Dva brata, koja su nešto zakasnila, najuétivije su se izvinila bratu pretsedniku. Sastanak je tekao u najvećem i bezprekornom redu. Oseća se u tom klubu vrlo stroga ruka. Pored raznih tekućih stvari, saslušano je i pretresano najdetalnije saopštenje o ulozi rotarstva u svetu. Referent je bio dosta pesimističan, baveći se specijalno rotarstvom nekih velikih zemalja. Moja intervencija o ulozi rotarstva u javnom životu Jugoslavije primljena je bila najbolje. Braća su mi srdačno ponudila svoje usluge da me upoznadu sa Taborom i njegovom vanredno zanimljivom i lepom okolinom, ali sam se zahvalio na tome, jer sam već bio upoznat sa gradom i krajem, tako da je moj dolazak imao svrhu samo posetu tamošnjih rotara. Taborski klub je poslao preko mene svoju zastavu klubu Skoplje.

U klubu Rudnice nad Labom, jednom sasvim mladom klubu koji onda još nije imao chartera, vlada atmosfera srdačnosti i poverenja. Klub se veoma aktivno zalaže za lokalne interese. U vezi s time bilo je jedno saopštenje. Drugo saopštenje — sa diskusijom — bilo je posvećeno veoma aktuelnom pitanju o žitnom monopolu i cenama žita. Zatim su braća sa puno simpatija i najživljeg interesovanja stavljala mi pitanja o aktuelnim problemima Jugoslavije. Pored toga, na njihov poziv, održao sam kraće predavanje o Južnoj Srbiji i Skoplju.

Brat pretsednik mi je skrenuo pažnju na lepu sliku blaženopočivšeg Kralja Aleksandra i druge slike koje potsećaju na Jugoslaviju. Braća rotari, naročito brat Stecinger, direktor gimnazije, pokazala su mi mnoge zanimivosti Rudnica, gde su osobito vredne pažnje mesna galerija slika i ogromna knjiznica kneZeva Lobkowica. Pored toga brat direktor gimnazije napravio je sa mnom jedan veći izlet delom pešice, delom železnicom po celoj krasnoj okolini Rudnica, upravo po celom tamošnjem Polablju. Naročito me je zanimala poseta tadica, sela iz kojeg je vodila poreklo nacionalna češka dinastija Premislovića. Tamo se nalazi vanredno lep spomenik Premislu-»Braéu<, ali je ceo kraj sada germaniziran ... Isto tako su me braća vozila autom na vrh brda Rip, otkle su se, prema legendi, raselili na sve strane Cesi.

U klubu Pilznju vlada neka naro¢ita veselost. Zastupana su mnoga značajna preduzeća ovog velikog, drugog po veličini i značaju, građa Češke. Ceo sastanak bio je posvećen mojoj informaciji i diskusiji O

23