Jugoslovenski Rotar

Za nevoljne sabrano Din 230.—.

R. C. Beograd imade i u ovom mesecu mnogo gostiju. Svega 19 rotara od kojih 5 iz inozemstva.

Na sastanku od 7 X održao je nerotar Dr. Vlada Marković, pretsednik saveza banaka interesantno predavanje »Nekoliko pitanja iz nove uredbe o zaštiti zemljoradnika«. Na taj sastanak bilo је pozvano više gostiju nerotara.

Na kasnijim sastancima održana su predavanja: Tadija SondermaJer: »Tok i rezultati 935 kongresa međunarodne aeronautičke federacije« i Mihajlo Petrović: »Prvi deo mog ovogodišnjeg puta u oblast južnog pola«.

Na sastanku od 21 učinio je guverner Dr. Ružić zvaničnu posetu klubu. Na tom sastanku br. Dr. Milan Stojadinović, poklonio je klubu jedan rotarski časovnik kog je doneo iz Ziricha sa željom da podseća braću na tačnost. On žali što ga državni poslovi sprečavaju da ne može češće dolaziti na sastanke.

Na zadnjem sastanku u mesecu oprostio se pretsednik St. Pelivanović od kluba, jer polazi na dužnost kr. poslanika u Madrid.

Potpretsednik Ika Panić, koji će za vreme njegove otsutnosti vršiti dužnost pretsednika oprašta se u ime kluba od njega uz želju da što pre zauzme opet svoje mesto u klubu, koje je sa toliko mara i predatnosti ispunjavao.

Za nevoljne prilaze svaki član u mesecu Din 25.— (ukupno Din 1.300.—).

R. C. Bitolj. Odrzao je 5 sednica od kojih i jedno sestrinsko veče.

Klub je zaključio odazvati se pozivu guvernera te sarađivati sa R. C. Skoplje na posebnom broju »Jugoslovenskog Rotara«, koji ée biti posvećen našim južnim krajevima.

Vojin Kešeljević održao je predavanje: »Utisci sa puta po najjužnijim srezovima«.

Za nevoljne sakupljeno Din 136.—.

R. C. Dubrovnik sprema se za distriktnu konferencu i ureduje specijalni broj »Jugoslovenskog Rotara«, koji ée izaéi u januaru a koji će biti propagandni broj konference i našeg Dubrovnika.

Teme koje su pretresane u klubu i njihovi referenti jesu sledeći: Miloš: »Kretanje cena navla na pomorskom tržištu«, »O radu brodogradilišta u Splitu«; ČĆurlin: »O izborima za Trg. Komoru«; Sokolović: »Uticaj primene sankcija na gružku luku«; Mladinov: »O ovlaštenjima kirurga pri operacionom stolu«.

Za nevoljne sabrano Din 163.50.

R. C. Karlovac. U klubu održana su sledeća predavanja: Ing. Naumović: »Tehnički izumi i novosti«; Dr. Lukinić: »O rotarstvu«; Vuković: »Osnivanje R. C. i smisao rotarstva«; Lacković: »Razduženje seljaka«; SaSek: »Kovina bakar«.

Za pitomce gradskog obdaništa dano je kože za 10 pari cipela.

Za nevoljne sakupljeno Din 143.75. :

Е. С. Leskovac. Zaključio je da izradi opis Leskovca obzirom na пјеgov istorijski razvitak te njegovu industriju, koji bi se preveo na engleski i francuski u svrhu dostave stranim klubovima.

28