Jugoslovenski Rotar

Dr. Radaković održao je predavanje: »Istorija kirurgije od pantivijeka do danas«.

Dne 28 X posjetio je klub guverner Dr. Ružić.

Klub pomaže svakog meseca dva đaka gimnazije sa 100 Din. svakog.

Za nevoljne sakupljeno Din 191.50.

R. OC. Ljubljana, održana su sledeća predavanja: Josip Ljubić: »Naš kmetski problem«, Dr. Rudolf Andrejka: »Novi nemški občinski red«, Viktor Naglas: »Z avtomobilom po zgornji Italiji in Švici«. Dr. Josip Krevl: »Letošnji kongres pravnikov v Beogradu in njegovi zaključki«, Sarabona: »O kolonijalni politiki«.

Obzirom na to Sto se prisustvovanje kod rotarskih sastanaka na Bledu ne može računati u frekvencu raspravlja se pitanje o mogućnosti osnutka kluba na Bledu.

Za zimsku pomoć siromašnom predgrađu Ljubljane poklanja klub Din 1.000.—, a za nadarenog osmoškolca preuzeo je klub opskrbu za tri meseca u iznosu od Din 900.—.

Za nevoljne sakupljeno Din 670.—.

Е. ©. Maribor zaključio je da na svečan način proslavi svoju petgodišnjicu opstanka i to dne 16 novembra.

Održana. su sledeća predavanja i refereti: Krejči: »Konferenca predstavnikov jugoslovanskih Rotary klubov v Benetkah«. Sabothy: »Abesinija« (nastavak), Marinič: »Obramba pred sovražnimi napadi iz zraka«. Klub započeo je sa svojom mlečnom akcijom na osnovnoj školi u mestu Studenci kraj Maribora. Dnevno primati će 106 učenika 1 litre prvoklasnog mleka.

U Lebringu kraj Graza nalazi se vojničko groblje, na kojem leže pokopani u glavnom naši Bosanci, žrtve svetskog rata. R. C. Graz koji se brine za uzdržavanje tog groblja aranžirao je spomen svečanost kojoj je sudelovala i deputacija R. C. Maribor te položila venac sa našom državnom trobojkom na skupan spomenik.

Za nevoljne sakupljeno Din 1051.50.

R. OC. Novi Sad. »Lični dodir među ljudima raznih poziva i društvenih grupa, utemeljen na otvorenosti i poštenju, pravo poznavanje shvatanja u drugim pozivima i interesnim grupama može naš sud i nehotice iz osnova da izmeni. Rotarstvo ima sve prirodne uslove da izravna i poveže u velikoj skali kako klase i društvene grupe tako i razne narode. Ali, rotari klub može to da postigne samo pod pretpostavkom da svaki član kluba poznaje svoju odgovornost i ako je sav ispunjen VOljom da bude dobar klupski drug. Prva drugarska dužnost nalaže nam da budemo iskreni i časni i da od strane naše braće u klubu primimo svaku iskrenost i otvorenost«, ovim rečima Kurta Belfrage otvorio je predsednik Dr. Belajčić sastanak od 25 X.

Klub radi na osnivanju R. C. Sombor i stupio je u savez kulturnih društava u Novom Sadu.

Predavanja: Dr. Belajčić: »Rat u svetlosti sociologije«, Karlavaris: »31 Oktobra, svetski dan Stednje«.

29