Jugoslovenski Rotar

Tako je on imao ogromnu obitelj, a on bijaše otac svakog bijednika koji je naišao — on, rimokatolički svećenik, školovao je nadarenog muslimana, jer širokogrudnost bijaše jedna od njegovih glavnih odlika. Bijaše jakog duha, borben, i nesalomljive dobrote.

Svoju plemenitu dušu izdahnuo je u naručju mladog inženjera prvog koji je o njegovom trošku svršio akademsko školovanje.

Sva zahvalnost i priznanje koju je za života skromno odbijao ispoljila se pri njegovom pogrebu, koji se je razvio u velebnu manifestaciju ljudi i žena svih vjera i društvenih slojeva.

Rotari će mu zadržati uspomenu u ljubavi i prijateljstvu uz žalosnu konstataciju: »najbolji idu prvi«.

*K

Herbert W. Bryant (honorarni komesar R.I. za provizorni distrikt , A“) Bombay, Indija.

DANASNJA INDIJA

Napisano za „Jugoslovenski Rotar“.

Indija je zemlja misterija, Joga, Mahatma i Fakira, zemlja kontrasta — brijegovita i ravna, bogata i siromašna, stara i moderna, topla i hladna. Zemlja je to pjesnika, filozofa i Hakima, mošeja, templa i pagoda. Posjeduje ogromno bogatstvo lijepe stare arhitekture, uključivši amo prekrasni i divni mramorni spomenik Taj Mahal u Agri, bogat sa romantičnog i historijskog stanovišta, jer nas sjeća na duboku ljubav čovjeka prama ženi. To je zemlja Kima i Karma. Zemlja je to Gandhia i svega onog, za što se je on borio, dajući novi sadržaj i značenje krilatici »jakost duše«. Imali mi, koji mu drago sud o tom čovjeku, fakat je, da je njegova zasluga, da Indiju danas vodi duhovna a ne materijalna sila. Gledajuć natrag kroz stoljeća i sjećajuć se njezine slavne prošlosti, tko može podvojiti o budućnosti te zemlje? Indija se preporađa, pak je prema tome sasma naravno, da su oči cijelog svijeta danas uprte u nju. Što se pako tiče rotarske ideje, naime prijateljstva i sporazumljevanja, neka nam o tom svjedoči ovo nekoliko primjera današnje Indije.