Jugoslovenski Rotar

Zemlja. Indija tako reći mali kontinent imade oko 1,800 četvornih milja sa svojih 350 miliona stanovnika — porast pučanstva u zadnjih deset godina iznaša oko 34 milijona Indija je velika kao Huropa ne racunajué Rusiju, dok puéanstvo Europe bez Rusije iznaSa 375 milijona.

Glavni faktori, koji uplivaju na Indiju jesu:

1. Lanac gorja,

2. Sistem rijeka,

3. Klima i oborine.

Himalajsko gorje je 1.500 milja dugačko, a 100 milja široko, te čini vrlo važnu branu prama sjeveru. Prilično sjegurna od svakog napadaja sa te strane, ona je više izložena sa sjeverozapada, i baš kroz klance u tom kraju provaljivali su neprijatelji kao Arijei, Perzijanci, Grci, Seythi, Huni, Tatari i Mongoli u zemlju.

Tko nije čuo o velikim rijekama Inda, Ganga i Brahmaputre, koje izviru u Himalaji. Ind izvire u Tibetu i na svom toku prima pet glasovitih pritoka Punjaba-Jhelum, Chenab, Ravi, Intlej i Beas.

Klima varira već prama oborinama i udaljenosti od obale. Zemlja je tako ogromna, da kad stranac govori o Indiji, mora se uvijek paziti, o kom kraju govori. Osobito to vrijedi u pogledu klime. Na primjer u Bombayu imademo jednu umjerenu klimu, temperatura vrlo rijetko dosegne 110° Farenheita u hladu, a isto tako nemamo ni pravog hladnog dana nikada u godini, dok u Lahovi znade se vrućina uspeti do 125” u hladu, a u decembru i januaru opet pade tako, da sve smrzava.

Narod. Što se pako tiče žiteljstva, ono je jedan konglomerat naroda, koji se između sebe razlikuju u fizičkom, jezičnom i kulturnom pogledu više nego li narodi Europe. Kaze se da je Indija jedan od najvec¢ih etnografskih muzeja svijeta.*) Indija nije nacija kao Sto je Japan i Kina, ali novi zakon nazvan »India Act«, koji znači napredak u samoupravi, doprinijeti će mnogo, da se razni narodi stope u jednu homogenu cijelinu. Narodi Indije govore danas preko 200 jezika, od toga dvadeset jezika govore skupine preko milijun pučanstva, a dvanaest one preko sedam milijona. U vjerskom pogledu imade 240 milijona Hindusa а &0 milijuna Muhamedanaca, dok ostatak otpada na druge vjeroispovjesti kao Sikhe, Budhiste, Jainse, Paraise i Zidove i napokon 6 mil. na krSéane.

Indija je agrikulturna zemlja. Britska Indija iznaSa oko 1166 mil. hektara, od toga manje od jedne četvrtine je neobradjeno. Devedeset i pet posto stanovništva, bavi se agrikulturom. Osim Britske Indije imade još oko 600 drugih država. Postanak Indije kao federativne države biti će od velike važnosti na polju internacijonalne politike. No, o tom kasnije.

Administracija. Zadaća Britske vlade biti će nam jasnija, ako imamo pred očima gore spomenute faktore. Indija je živjela u miru preko 150 godina. Velika Britanija radila je postojano na tom, da zemlju pripravi na samoupravu i najnoviji zakon »Goverment of India Bill« od god. 1935 možda je najvažniji zakon, što je ikada bio uveden u bilo

*) Onima, koji se interesiraju za prilike u Indiji, preporučio bih knjigu Viktora Goblaneza »India Analysed« (5 svez.).

5