Jugoslovenski Rotar

prostore. Sokolstvo bi učinilo greh prema tim mladim dečjim plućima, prema njihovim uznemirenim željama, pa i prema samoj prirodi ako bi se oglušilo 0 sve ovo.

Stoga je sokolstvo stvorilo sokolska taborovanja sa ovim ciljem:

1. da sokoli Zive¢ci u velikim zajednicama daleko od grada a pod šatorima. ojačaju: sunčanjem, kupanjem, svežinom zraka, dobrom hranom, veselim i zadovoljnim životom;

2. da se navikavaju na Život u velikoj jedinici, u kojoj rade svi zajednički, svi za jednoga i jedan za sve; u kojoj se svi zajednički brinu za zajedničko dobro, i svi se raduju zajedničkom uspehu;

3) да se Sokolima, ovako izdvojenim i predatim u ruke dobrim sokolskim vaspita¢ima, usadi u duSu Sto viSe i Sto jate ljubav ka Sokolstvu, da se svakodnevnim predavanjima upoznaju do detalja sa celom sokolskom idejom, da se od jednog nepotpunog Sokola stvori potpun, Soko, koji će bez ikakve sumnje, bez ikakvog ustezanja, koji će sa ponosom ceniti visoko geslo, i s ponosom i časti visoko nositi sokolsku zastavu i misao.

4. da se Sokoli uče boljoj disciplini, boljem redu većem požrtvovanju i većem poštovanju svoje starije braće.

5. da raznim izletima upoznaju svoj narod, njegove običaje, nošnju, pesmu i razgovore.

6. da čestim izletima upoznaju lepote svoje zemlje, njeno prostrano more, njene velike reke, duboka jezera, neprohodne i stare šume.

7. да živeći u neposrednoj blizini sa sestrama Sokolicama, poštuju jedni druge, da se iskreno i bratski čuvaju i brane, da vazda ispravno, sa puno pažnje, odanosti takta pristupaju svakome poslu i da ga уеselo i radosno svršavaju ; jednom reči, da pokažu svima i svakome, da su Sokoli i Sokolice svuda i na svakom mestu svesne svoga lepog 50kolskog imena da umeju visoko da čuvaju sokolsku čast i da se neće nikad zaboraviti i dopustiti, da se o njima što rđavo kaže i iznese jer su svesni da je bratstvo i sestrinstvo u Sokolstvu svetinja i da jačina i moral Sokolstva mnogo od toga zavise.

8. cilj je taborovanja i taj, da se Sokoli malo i pomuée, da se potrude i pobrinu za svoje svagdanje potrebe, da u tome trudu i muci nadu zadovoljstva i radosti, da u tome trudu i radu dodu do nekih pozitivnih rezultata, te da sebe kao stvaraoce, borce i radnike, slično onome što se želelo sa pojavom Robinzona, koji se muški, odlučno i sa puno napora uhvatio u koštac sa prirodom, i Zilavo prebrodio sve nevolje, te se kao čovek, kao biće od razuma, snage i istrajnosti, uzdigao visoko.

Taborovanje treba shvatiti kao jednu veliku Sokolsku školu, u koJoj je podjednako i naširoko zastupljeno jačanje i duha, u kojoj su zastupljeni svi metodi i svi pravci, kojima težimo da od još mladih Sokola stvorimo jake, pouzdane, nepokolebljive i privržene sokolske radnike. To je jedini sokolski tečaj, na kome se može preći ceo sokolski program, i postići pozitivni rezultati mnogo bolji, no ma na kome drugom sokolskom tečaju; stoga se od vodstva i traži ozbiljnost, sprema, ljubav i požrtvovanje, a od taborićana: disciplina, poslušnost, raspoloženje, rad i red.