Jugoslovenski Rotar

sa indirektnom, i to na najraznije načine, i u raznim omjerima direktnog fluksa svijetla prema indirektnom. Ona daje zivahnu, ekonomiénu i lijepu rasvjetu, sa lakim sjenama bez oštrih rubova, ona izaziva lake, ne prejake reflekse, i ne zablješćuje. Naravno da direktni dio ove poludirektne rasvjete (ili, ako ima veći dio indirektnog svijetla, poluindirektne rasvjete) ne smije da potiče od nezaklonjene sijalice u krušci od prozirnog stakla, ako se to sve želi postići. Takova nezaklonjena sijalica ima prejaki sjaj kod premale površine, pa zablješćuje, izazivlje jake reflekse i oštre sjene. — (U zadnjim godinama postignuti su veliki napreci na polju matiranih i opalnih stakala, uopće, a posebice za sijalice, koja stakla apsorbiraju mali dio propuštenog svijetla, odnosno tačnije svijetla koje na njih pada, i to od dva procenta do deset procenata — a djeluju, osobito opalno staklo, povoljno i na boju i efekt svijetla.) — To su tri glavne vrste rasvjete. U posebnu grupu spada dekorativna rasvjeta, koja služi više ili manje isključivo u ukrasne svrhe, te koja se može osloniti na svaku od triju glavnih vrsta, postupka rasvjete. .

Kako da je kod gradskog čovjeka potreba intenzivne rasvjete tako silno napredovala u zadnjih 10 godina? Sam napredak tehnike teško može da to rastumači. Gosp. Mallet-Stevens, arhitekt, priča za odgovor OVO:

»Čovjek ide k svijetlu! Neposredno iza rata, kad su u Parizu postoJala prisilna ograničenja rasvjete sjećam se da sam sa direktorom Jednog velikog bazara izveo pokuse čiji je rezultat bio vrlo rječit. Sva odjeljenja imala su pravo na oskudnu rasvjetu; nu, svakog dana intenzivno bi se osvijetlilo jedno jedino odjeljenje, i to svakog: dana drugo. Ubrzo se konstatovalo da »svijetlo« odjeljenje uvijek pravi najveći promet, bez obzira na vrst robe koja se u njem prodaje.«

Nije čudo da su trgovci, poučeni ovakovim iskustvom, sve jače rasvjetljivali svoje lokale, a onda su kupci i trgovci, naučeni na intenzivnu rasvjetu u lokalima, pronašli svoje stanove tmurnim, i pojačali njihovo osvjetljenje. Tako je nastala trka za sve boljom i intenzivnijom rasvjetom lokala, a time i privatnih prostorija. Danas se u lokalima upotrebljavaju rasvjete do jakosti od 300 luksa!

Ma da su većinom naše ceste još u tami, ulice u polutami, — domovi i lokali su danas dijelom veé dobro osvijetljeni! A to je, iako malo, a ono ipak, — pobjeda! -

Stoljećima služilo se čovječanstvo veštačkim svijetlom, ali uz to njihovo svijetlo živjelo je i radilo u polutami. Danas ono izlazi iz tmina. ono stalno traži i dobiva sve bolju i sve intenzivniju umjetnu rasvjetu. Više svijetla! — to postaje malne refrenom svakog čovjeka.

Mi idemo prema dobi svijetla!

Primjedba: Važi li ovo i u figurativnom smislu!

%

24