Jugoslovenski Rotar

DRŽAVNICIMA SVIJU ZEMALJA

Proglas, što са je upravilo 950 liječnika, psihiatra iz čitavog, svijeta na državnike sviju zemalja.

Naše zvanje liječnika, koji smo naročito pozvani, da proučavamo sve normalne i patološke pojave mentalnog života ljudi, opravdat će u Vašim očima ovaj proglas:

Danas vlada svuda jedno takvo duševno stanje, koje ozbiljno ugrožava sjegurnost naroda i koje bi se moglo od dana u dan da pretvori u jednu novu ratnu psihozu.

Rat raobilizira sve destruktivne sile čovječanstva i on dovodi do uništenja čovjeka pomoću tehnike, koju je on sam stvorio.

Kao što u svemu, što se odnosi na ljudski život, tako i u pogledu problema rata i mira, psihološki faktor igra jednu od glavnih uloga.

Želi li se zapriječiti nove ratove, to moraju narodi i oni, koji upravljaju njihovom sudbinom, hladnokrvno zauzeti svoje stanovište prama ratu. jer samo jedno duboko uvjerenje može spriječiti opću katastrofu.

Stoga po našem mišljenju u tom pogledu bitno je slijedeće:

1. Antagonizam između pacifističkih tendencija individua i ratobornosti kclektiviteta ima se pripisati tome, što čovjek, dok je sam, sasma drugačije rezonira, nego onda, kad se nalazi u skupini.

Dapače i u duši obrazovanog čovjeka nalaze se destruktivni i primitivni instinkti, koji postaju moćnim u času, kad zaprijeti pogibelj kolektivitetu. Može se dapače ustvrditi, da imade u ljudskom biću tajna želja da se ovim primitivnim instinktima pod kojekakvim izlikama dade slobodnog maha i ova tendenca doprinaša u velike ratobornosti duha.

Moramo i ovom zgodom da naglasimo, da samo duh i čvrsta volja mogu obuzdati ove brutalne instinkte. Destruktivne sile, koje bi sudbonosno dovele narode do kaosa, mogu ako se njima drugačije upravlja, postati koristne po čovječanstvo.

2. Indiferentnost i fatalizam kod naroda u pogledu rata je upravo uznemirujuéa. Civilista ne shva¢a strahote rata i defiliranje četa u mirno doba i kojekakve parade izkrivljuju njegove ideje.

Indiferentnost u pogledu kojekakvih intrigua i cinizma tvornicara municije isto tako zabrinjuje. Ne može se dozvoliti, da pojedinci bez ikakvih skrupola crpe korist iz toga, što se ubija milijone ljudskih bića

Dužnost nam je, da probudimo duh stvarnosti i instinkt samoodrzanja masa, jer ove su tendence naši naravni saveznici protiv rata, isto tako, kao i religiozna čuvstva i moralni osjećaji.

3. Govori stanovitih državnika pružaju nam dokaz, da, ti ljudi često misle o ratu kao kakvi malograđani. Parole, kao »Rat je nužna posljedica Darwinove teorije« ili »Bog Mars vlada Olimpom« su heretične i abnormalne. One izviru iz ratobornih i imperialističkih instinkta i samo povećaju ratnički duh masa, kojima su upravljene. Sugestivna moé sličnih govora državnika je ipak znatna.

Agresivne tendence, jednom izazvane, ne dadu se lako umiriti. Treba se samo sjetiti parole iz god. 1914: »Domovina je u pogibelji!« i ucinka Sto ga je ona imala kod svih naroda.

25